УКРАЇНСЬКА ДЕЛЕГАЦІЯ ВЗЯЛА УЧАСТЬ В МІЖНАРОДНОМУ ПРОФСПІЛКОВОМУ ЗАХОДІ
01.08.2024 10:47


12 та 13 липня 2024 року в Даремі (Великобрітанія) відбувся Міжнародний круглий стіл з колективних дій та захисту права на страйк, в якому взяла участь делегація Дніпропетровської територіальної організації Профспілки вугільників на чолі з Сергієм Юнаком.

 

Джудіт Кіртон-Дарлінг, Генеральний секретар industriAII Europe,запросив українських колег на цю подію, присвячену 40-річчю страйку британських шахтарів:

«Шановні колеги! Ми з великим задоволенням запрошуємо вас на міжнародний круглий стіл, який industriAII Europe організує спільно з Асоціацією гірників Дарема, Редхіллс та TUC Northern, 12 липня 2024 року в Даремі.

Ми хотіли б зібрати представників профспілок з усієї Європи на цей захід, щоб обговорити колективні дії та захист права на страйк, а також поділитися недавнім досвідом та перемогами у боротьбі з антипротестним законодавством», - йдеться у листі.

Сергій Юнак, голова Дніпропетровської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України був запрошений виступити на цьому заході.

- В Україні розбомблено понад 90 відсотків теплової генерації, куди «ДТЕК Павлоградвугілля» постачає свою продукцію. Тому сьогодні п’ять шахт призупинили свою роботу з видобутку вугілля. Люди змушені йти у відпустки. Сьогодні понад 4000 працівників «Павлоградвугілля» воюють на фронті проти рашистів. Їх замінили жінки. Сьогодні близько 600 жінок працюють у шахті поряд із чоловіками. В нас сьогодні є два фронти – одні бійці на передовій, інші – на енергетичному фронті. Люди працюють, незважаючи на бомбардування, на постійні сирени. Головне питання для нас сьогодні – відновлення енергетики, нам треба готуватись до зими.

Сергій Юнак висловив подяку за солідарність колегам з Національної спілки гірників Великої Британії, яка надає транспорт для ЗСУ, а також фінансову та гуманітарну допомогу. Закликав колег, якщо є така можливість, надати допомогу у відновленні теплової генерації - всім, чим можливо, для того, щоб сьогодні повноцінно працювали шахти, щоб був збут вугілля.

- Ну і щоб у всьому світі знали, яка ситуація у нас сьогодні, як поводяться рашисти на повне знищення держави Україна і української нації. На заході були і Португалія, і Іспанія, і Франція. Я закликав їх бути солідарними з нами – підтримуйте – хтось фінансово, хтось в енергетиці, хтось на словах. А в іншому ми впораємося, решту проблем вирішимо, - сказав Сергій Юнак.

А наступного дня учасники міжнародного круглого столу приєдналися до Гала-концерту гірників Дарема, який цього року відзначатиме 40-річчя страйку шахтарів Великобританії.

Гала-концерт гірників Дарема – один із найбільших профспілкових мітингів у Європі. "Велика зустріч", що проводиться Асоціацією гірників Дарема з 1871 року, є найбільшим у світі святом спільноти, міжнародної солідарності та культури робітничого класу. Понад 200 000 людей заповнюють вулиці Дарема, і це унікальне видовище, що надихає.

 

  • Click to enlarge image solidarnist1.jpg
  • Click to enlarge image solidarnist2.jpg
  • Click to enlarge image solidarnist3.jpg
  • Click to enlarge image solidarnist4.jpg
  • Click to enlarge image solidarnist5.jpg
  • Click to enlarge image solidarnist6.jpg
  • Click to enlarge image solidarnist7.jpg
  •