ВІДВЕРТА РОЗМОВА ПРО ШАХТАРСЬКІ СПРАВИ
28.07.2023 18:11


25 липня в актовій залі «Павлоградвугілля» відбувся IV Пленум теркому Профспілки працівників вугільної промисловості. Розглянуто актуальні питання щодо соціального діалогу між профспілкою та адміністрацією «ДТЕК Енерго» та ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля».

Зараз, в умовах воєнного стану, приймаються спільні рішення стосовно налагодження взаємовідносин, підтримки мобілізованих, сімей загиблих та поранених, оздоровлення шахтарів тощо. Але, як відмічалось, залишаються важливі питання, які потребують продовження діалогу з адміністрацією з ціллю знаходження можливості їх вирішення.

«Неприваблива праця має непривабливий дохід» - напевно, саме так можна позначити лейтмотив Пленуму. Учасники форуму – профспілкові активісти практично всіх структурних підрозділів підприємства – порушили низку гострих проблем, які негативно впливають на ефективність роботи шахт та філій і які терком профспілки неодноразово порушував перед адміністрацією «ДТЕК Енерго» та ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля».

Проблем чимало, але більшість із них випливає з головної – це недостатній рівень заробітної плати працівників, який призводить до того, що люди залишають шахти у пошуках гіднішого заробітку. Із біллю доводиться констатувати, що незабаром працювати на шахтах практично не буде кому.

Цю та низку інших актуальних проблем було порушено у доповіді, з якою виступив голова теркому Профспілки вугільників Сергій Юнак.

Низький рівень заробітної плати, недостатня робота з охорони праці та техніки безпеки, позбавлення шахтарів пільг, що діяли раніше, необхідність пільгового пенсійного забезпечення за Списками №1 та №2, оздоровлення шахтарів та їхніх сімей, бронювання шахтарських професій у воєнний час – про це говорили у своїх виступах делегати Пленуму. Виступили голова профкому шахти «Західно-Донбаська» Сергій Яценко, гірничий майстер ШУ «Дніпровське» Дмитро Нойкін, заступник голови профкому УМДР ГШО Андрій Пономаренко, голова профкому шахти «Павлоградська» Дмитро Лаврик, голова профкому шахти «Степова» Сергій Рижков, голова профкому шахти «Тернівська» Денис Шишацький, голова профкому філії «Павлоградвантажтранс» Володимир Пяничук, електрослюсар ШУ «Дніпровське» Євген Степанчиков.

Пленум констатував, що прийнятих мір та заходів з підвищення рівня заробітної плати та покращення соціально-побутових умов працівників недостатньо, і тому прийнято рішення продовжувати перемовини на відповідних комісіях та зустрічах.

В постанові Пленуму йдеться:

Генеральному директору ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Сергію ВОРОНІНУ:

- Встановити додаткове преміювання працівникам на підземних та поверхневих роботах усіх професій та посад, які не увійшли до Наказу «Про проведення доповнень та змін до Положення про преміювання»;

- Підвищити з 1 вересня діючи тарифні ставки та посадові оклади із розрахунку встановленого розміру прожиткового мінімуму з обов’язковим підвищенням величини планового фонду оплати праці;

- Встановити доплату до посадового окладу за фактично відпрацьований час за роботу у військовий період.

- Прийняти Спільне з Профспілками рішення щодо продовження проведення атестації робочих місць не раніше ніж за півроку після припинення або скасування воєнного стану в Україні;

- Прийняти до 1 жовтня Спільне рішення щодо виплат одноразової допомоги працівникам, звільненим з Підприємства з пропозицій адміністрації із заключення медичного огляду, а також виплат моральної шкоди працівникові, яку він отримав у період виконання професійних обов’язків на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці;

- Надавати щорічну основну відпустку за відпрацьований робочий рік відповідно розробленому графіку: у розмірі не менш ніж 28 календарних днів зайнятим на підземних гірничих роботах; промислово-виробничому персоналу - не менш ніж 24 календарних дні зі збільшенням за кожні два відпрацьовані роки на 2 календарних дні, але не більш як 28 календарних днів; іншим категоріям працівників, робота яких пов’язана на поверхні, не менш як 24 календарних дні.

- Прийняти Спільне рішення щодо фінансової виплати кожному працівнику у зв’язку з Днем шахтаря і 60-річчям Західного Донбасу в розмірі від 500 до 1000 гривень.

- У другому півріччі 2023 року підготувати санаторій-профілакторій «Самара» для реабілітації демобілізованих працівників і оздоровлення працюючих.

- Бізнес-блоку «ДТЕК Енерго» запропонувати фінансування оздоровлення та лікування демобілізованих, працюючих робітників ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» і їхніх сімей у санаторіях та пансіонатах України в повному обсязі.

Соціальний діалог між профспілкою та адміністрацією продовжується.

І на завершення. На Пленумі теркому найактивніші профспілкові активісти були нагороджені Почесними грамотами Дніпропетровської територіальної організації Порофспілки працівників вугільної промисловості. Група активістів отримала також нагороди від керівництва військової частини Національної гвардії України за вагомий внесок у допомогу Збройним силам та територіальній обороні.

На Пленумі були обрані делегати на VI з’їзд Профспілки працівників вугільної промисловості, який відбудеться у вересні.

  • Click to enlarge image Plenum_t01.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t02.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t03.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t04.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t05.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t06.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t07.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t08.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t09.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t10.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t11.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t12.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t13.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t14.JPG
  • Click to enlarge image Plenum_t15.JPG
  •