НА «ЗАХІДНО-ДОНБАСЬКІЙ» - НОВИЙ ПРОФСПІЛКОВИЙ ЛІДЕР
03.10.2022 15:37

На початку вересня на шахті "Західно-Донбаська" пройшла звітно-виборча конференція. Делегати та гості ознайомились із роботою первинної профспілкової організації за п'ять років. Також потрібно було обрати нового голову. У цьому питанні делегати конференції були одностайні та віддали свої голоси за Сергія Яценка, який змінив на посаді голови Володимира Косарєва.

Володимир Косарєв очолював профспілкову організацію шахти «Західно-Донбаська» протягом 20 років і був одним із найефективніших та найуспішніших профспілкових лідерів у Дніпропетровській територіальній організації ППВП. Первинна профспілкова організація шахти є найчисельнішою. Тому Володимир Васильович не міг не подбати про гідну зміну. Ідучи на заслужений відпочинок, він залишив після себе свого учня. Шість років Сергій Яценко працював заступником голови профкому шахти, переймаючи корисний досвід свого наставника. Навчався всьому, що давало добрий результат у роботі профспілкової організації.

У звітній доповіді за період з 2018 до 2022 року він зокрема зазначив:

- Після 24 лютого, коли почалася повномасштабна війна Росії проти України, підприємству довелося пристосовуватися до роботи в обставинах воєнних дій. Також законодавчо було припинено відпустки для працівників, скасовано певні соціальні пільги для службовців у Збройних Силах, було відкладено процес підвищення заробітної плати, частково зупинені дії деяких статей Колективного договору. На тлі зростання безробіття, системної кризи та зростання цін колектив нашого підприємства доклав усіх зусиль для підтримки безперебійної роботи та своєчасної виплати заробітної плати. Трудові колективи, незважаючи на значний відтік персоналу, виконували всі поставлені завдання. Висока інтенсивність праці, понаднормова робота, а також у вихідні та святкові дні – все це сприяло виконанню планів нашого шахтоуправління.

Сьогодні у профспілковій організації перебувають на обліку 1710 осіб, з них працюючих у шахтоуправлінні – 1546, непрацюючих пенсіонерів та інвалідів – 164. Чисельність профспілкової організації становить 66,7% від числа працюючих на шахті “Західно-Донбаська”. Первинна профспілкова організація шахти складається із 24 дільничних комітетів.

За звітний період на засіданнях профкому обговорювалися питання насамперед щодо рівня заробітної плати, контролю за дотриманням Колективного договору, охорони праці, оздоровлення працівників та багато інших питань із запрошенням директора та фахівців за напрямами.

- Інфляція у річному вимірі зросла до 22%, - сказав доповідач, - за прогнозами міністерства економіки, у 2023 році вона становитиме 31%. А цього року, як було анонсовано, не планується підвищення окладів, незважаючи на таке важливе завдання, яке довірили трудовому колективу «Павлоградвугілля» - енергобезпека країни під час війни. Наш трудовий колектив не задовольняє середнє підвищення окладів у розмірі 10 відсотків, як було у 2019 та 2021 роках, та відсутність зростання у поточному році.

За звітні п'ять років підприємство зіткнулося з безліччю проблем щодо чисельності персоналу: відтік кваліфікованих працівників за кордон, масові звільнення за станом здоров'я, у зв'язку із зміною місця проживання, пандемією, потім воєнними діями на території нашої держави. Профспілковий комітет надалі вимагатиме від власника підвищення тарифних окладів, оскільки заробітна плата не відповідає інтенсивності праці шахтарів.

Доповідач зупинився на роботі профкому з охорони праці, інформаційній роботі, оздоровленні шахтарів та їхніх сімей на курортах та базах відпочинку, культурно-масовій та спортивній роботі, оскільки добрий відпочинок сприяє працездатності, а зайняття спортом – підняттю життєвого тонусу. За п'ять років було проведено колосальну роботу. На жаль, у період воєнного часу багато з того, що було зроблено, на даний момент просто неможливо, наприклад, через окупацію територій, де розташовані бази відпочинку.

Однак, незважаючи на війну, збережено соціальні гарантії для працюючих та пенсіонерів. У тому числі видача вугілля в повному обсязі, виплата компенсації за світло, газ, опалення.

 

МИ ЧЕКАЄМО ПІДВИЩЕННЯ ОКЛАДІВ І СПОДІВАЄМОСЯ НА РОЗУМІННЯ РОБОТОДАВЦЯ

В обговоренні доповіді взяв участь Олег Миколайович Лежнєв, голова первинної профспілкової організації дільниці з видобутку вугілля №2:

- Наш колектив тривалий період стикається з непростими гірничо-геологічними умовами, і згуртованість колективу дуже важлива при подоланні перешкод та виконанні виробничих завдань. Пандемія та військові дії навчили нас працювати в особливому режимі.

Не завжди є необхідні запчастини, не завжди є повноцінні видобувні ланки, а за останні два роки багато досвідчених працівників звільнилося, багатьох забрали на фронт. За чисельності 150 осіб на дільниці понад 100 осіб на сьогодні є членами профспілки ППВП. Звичайно, багато питань ставлять у колективі, багато з них уже тривалий період на порядку денному: це і зростання заробітної плати, і оздоровчі путівки, і якість дорожнього покриття на блок №3, і якість автобусів. Сьогодні країна у складній ситуації, немає впевненості ні в чому, але колективи працюють, завдання виконуються, люди опускаються у забій і далі продовжують професійно виконувати наряди.

Ми чекаємо на підвищення окладів і сподіваємося на розуміння роботодавця, оскільки в країні немає інших таких вугільних підприємств, які за значних проблем продовжують стабільно працювати і самовіддано виконувати поставлені плани.

На нашій дільниці багато людей з окупованих територій, багато хто втратив усе, що в них було. Профкомом було прийнято рішення – кожній переміщеній особі, яка вступила до складу профспілкової організації, виділяти підйомні у розмірі 500 грн. Здійснюється допомога у поселенні до гуртожитків, профілакторію «Самара», видаються позички для оренди квартир для проживання з сім'ями.

Хочу сказати слова подяки профспілковому комітету у наданні допомоги нашим працівникам, які служать і захищають нас та наші сім'ї від військового вторгнення Російської Федерації. Кожен службовець - член профспілки - отримав матеріальну допомогу не менше 2000 грн, кожному пораненому також було надано фінансову допомогу. Чоловікам, що на передовій, профком взяв участь у співфінансуванні при купівлі тепловізора та металошукача. З кожним захисником намагаємось підтримувати зв'язок та допомагати по можливості всім необхідним

 

НА ОСОБЛИВОМУ КОНТРОЛІ - СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ МОБІЛІЗОВАНИХ ПРАЦІВНИКІВ


Владислав Миколайович Котенко, голова первинної профспілкової організації дільниці з видобутку вугілля №3 розповів про роботу профкому ППВП шахти «Західно-Донбаська» за останні 5 років, яку бачить зсередини:

– Це постійна робота профкому над підвищенням зарплати працівників: проведення комісій з аналізу зарплати, розгляд змін до положення про преміювання, прийняття доплат за перевезення працівників з м. Першотравенськ; також на прикладі видобувних ділянок перегляд коефіцієнтів преміювання при розрахунку премій за навантаження та продуктивність у 2018 році у бік збільшення премій; своєчасне коригування доплат, таких як за вимушене перебування працівників на підприємстві та пересування по гірничих виробках.

Соціальні питання: надання всебічної допомоги у вирішенні проблем працівників, членів ППВП, щодо народження дітей, а також втрати родичів; робота з працівниками, які допустили порушення трудової дисципліни, участь у комісіях з трудових спорів, у комісіях з розгляду порушників охорони праці – відстоювання прав таких; оздоровлення працівників, і навіть їх сімей, до сумних подій, саме вторгнення РФ.

На особливому контролі профкому – розгляд соціальних гарантій мобілізованих працівників.

Профспілковий комітет надає допомогу у вирішенні питань із забезпеченням побутовим паливом працівників, у яких виникають проблеми. Займається вирішенням вузьких побутових питань, таких як стан автотранспорту, логістика перевезень працівників, забезпечення спецодягом та засобами індивідуального захисту.

ВИСНОВОК: вважаю з урахуванням вищесказаного вважати роботу профкому ППВП шахти «Західно-Донбаська» на чолі з Косарєвим В.В. задовільною.

 

БЕЗПЕКА ПРАЦІВНИКІВ НЕ МЕНШ ВАЖЛИВА, НІЖ РІВЕНЬ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ


Олексій Олександрович Прохоренко, голова первинної профспілкової організації дільниці шахтного транспорту №1:

- Працюючи на дільниці шахтного транспорту машиністом електровозу вже понад 10 років, можу сказати, що ця робота є дуже відповідальною, потребує великої уваги та чіткого виконання вимог техніки безпеки. Здійснюючи маневри для доставки різних матеріалів по ділянках, привозячи та відвозячи працівників на робоче місце, нам доводиться дуже часто стикатися з поспіхом та можливими ризиками при виконанні вбрання. Одвічне питання - це здійснення зчіпок вагонів вручну, замість спеціалізованих гачків, та підвезення працівників у кабіні машиніста електровоза.

На ПДК регулярно приділяється увага цим порушенням, вони неприпустимі можуть призвести до різноманітних травм, до смертельного результату.

Питання охорони праці є не менш важливими, ніж заробітна плата. Безпеку наших працівників і здоров'я ми повинні зберегти, і разом з адміністрацією стежити за виконанням усіх правил працівниками нашого підприємства.

На засіданнях профкому неодноразово розглядали подання на звільнення працівників, котрі допустили такі виробничі порушення та приймалися відповідні рішення, розглядаючи кожну ситуацію індивідуально.

Мною як головою дільничного комітету неодноразово проводилися роз'яснювальні роботи в колективі спільно з технічними інспекторами дільниці про недопущення порушень правил техніки безпеки.

Питання заробітної плати завжди гостро стояло на допоміжних ділянках, завжди хочеться вищих зарплат, адже рівень зростання цін завжди випереджає рівень зростання заробітної плати.

Є питання недокомплекту персоналу в колективі, причин багато - від недостатнього рівня зарплати до сильної плинності кадрів. Вплинула і війна, але за рахунок інтенсивності праці та прагнення працювати ми впораємося з поставленими завданнями.

За звітні 5 років усі проблеми та питання на ділянці вирішувалися, члени профспілки отримували фінансову допомогу при хворобі, на знаменні дати, народження дітей, інші причини після розгляду профкомом. Оздоровлення проводилося на належному рівні, всі охочі оздоровитись були задоволені.

Можу сказати, що за 5 років на ділянці ВШТ-1 немає жодного працівника, який вийшов зі складу профспілки.

 

На звітно-виборчій конференції було обрано профспілковий комітет у складі 26 осіб:

Москальов Олександр Миколайович, видобувна ділянка №1

Лежнєв Олег Миколайович, видобувна ділянка №2

Котенко Владислав Миколайович, видобувна ділянка №3

Ваганов Віталій Анатолійович, УПР-1

Кібець Олег Олегович, УПР-2

Абдуллаєв Марат Низамійович, УПР-3

Камінський Анатолій Євгенович, РВР-1

Лебедєв Олександр Сергійович, РВР-1, блок №3

Прохоренко Олексій Олександрович, УШТ-1

Лебедєв Дмитро Сергійович, УКТ-1

Маланчук Віктор Олегович, УКТ-2

Порохня Анатолій Миколайович, УСО-1

Чередниченко Андрій Вікторович, РЗВ

Злидні Олена Аркадіївна, ПЕА

Рубцов Олег Олександрович, ВТБ-1

Чорнобривець Вікторія Ростиславівна, АУП

Колонтай Галина Вікторівна, АБК

Губанова Вікторія Іванівна, Техкомплекс

Водоп'янова Любов Костянтинівна, УВП

Безручко Надія Володимирівна, АСІТ

Кириченко Тетяна Валеріївна, УСО-2

Ташкенбаєв Расим Расимович, УШТ-2

Чубченко Максим Олександрович, УПР-6

Трифонов Олександр Олексійович, пенсіонери та інваліди.

 

А також новообрані голова профкому Яценко Сергій Сергійович та заступник голови профкому Круглий Олег Володимирович.


  • Click to enlarge image zvit05.jpg
  • Click to enlarge image zvit06.jpg
  • Click to enlarge image zvit07.jpg
  • Click to enlarge image zvit08.jpg
  • Click to enlarge image zvit09.jpg
  • Click to enlarge image zvit10.jpg
  • Click to enlarge image zvit11.jpg
  •