ВІТАЄМО КОЛЕКТИВ ЦЗФ «ПАВЛОГРАДСЬКА» З ЮВІЛЕЄМ!
02.08.2024 14:10


1 серпня колектив ЦЗФ «Павлоградська» відзначив 50-річчя. Фабрика завжди славилася згуртованим трудовим колективом та високими виробничими показниками. Професіоналізм та цілеспрямованість збагачувальників допомагають у подоланні викликів та досягненні визначних виробничих перемог. Навіть зараз, у найскладніші часи, колектив впевнено зберігає курс на стабільність та розвиток.

Заслуга у цьому - практично всіх підрозділів підприємства. Так, виробничо-технологічна служба під керівництвом заступниці директора з виробництва Ганни Каменяр успішно справляється з прийомом вугілля, його збагаченням, випуском якісного концентрату та відправкою його на ТЕС, металургам та іншим споживачам. У службі працюють п’ять дільниць, які доповнюють та підтримують одна одну, аби фабрика стабільно переробляла вугілля.

Вуглепідготовка на чолі з Валерієм Логвиненко без затримок та перебоїв приймає понад 20 тис. т вугілля на добу конвеєрами з шахти ім. Героїв космосу та залізницею з інших шахт регіону. Потім його накопичують та видають для подальшого збагачення. На дільниці вуглезбагачення (начальниця Світлана Бондаренко та заступник начальниці Артем Кривсун) відбувається головна «магія» збагачення. Бо тут рядове вугілля за рахунок підбору технологій та параметрів збагачується до потрібної якості, яку замовили споживачі. З початку повномасштабної війни їм довелося переналаштуватися, аби переробляти вугілля не тільки на концентрат для енергетики, а ще й випускати коксовий для металургів.

 

 

Колектив навантаження на чолі з Валерією Козою, як то кажуть, відвантажує усе, що збагатили колеги. За останні два роки майже втричі збільшилась кількість напрямків, куди працівники своєчасно відправляють готову продукцію. А дільниця з очищення хвостосховища (начальник Сергій Носко) займається видаленням відходів виробництва – стічних вод, шламу, тобто хвостів – в спеціальні котловани або сховища. З вересня 2021 року на фабриці працює нова дільниця - випереджальної рекультивації. Її площа – 173 гектари. Це майже вчетверо більше, ніж розмір попереднього породного відвалу. Її території вистачить, щоб найближчі 10 років безперебійно розміщувати відходи вуглевидобутку та збагачення вугілля від шахт Західного Донбасу та збагачувальної фабрики. Робітники дільниці забезпечують складання відвалу, координують авторух, розвантаження відходів та процес їх укатування бульдозером.

Успішно справляються зі своїми обов’язками й інші підрозділи підприємства. Як, наприклад, енергомеханічна служба на чолі з головним інженером ЦЗФ Костянтином Літвіновим. 19 годин 20 хвилин - рекордний час безаварійної роботи фабрики на добу. Зменшення часу аварійних простоїв – одне з найбільш вагомих досягнень служби. В її складі 12 ремонтних електромеханічних бригад, спеціалісти з автоматизації виробництва, діагностики несправностей обладнання, а також цілий штат фахівців різноманітних інженерних напрямків загальною чисельністю у 140 працівників.

 

 

За 50 років роботи підприємства співробітниками служби виконано безліч важливих ремонтів по забезпеченню безперебійної роботи збагачувального обладнання. Завдяки фахівцям з автоматизації на фабриці успішно впроваджені ноу-хау - сучасні та інноваційні системи керування процесами збагачення вугілля, які зберігають життя та здоров'я співробітників на виробництві.

Декілька слів про дільницю контролю якості під керівництвом Оксани Малій. Вони забезпечують всебічний контроль якісних показників технологічного процесу збагачення – зольності, вмісту вологи, сірки, вихід летких речовин, теплота згоряння. Основним завданнями технічного контролю на фабриці є спостереження за кількісними та якісними показниками. Для цього систематично досліджується якість вугілля, яке йде на переробку, та концентрат, який випускається. Також фахівчині перевіряють склад породи, яка спрямовується на відвал, щоб упевнитися у відсутності втрат вугільної речовини з відходами.

22 тисячі дослідницьких проб на рік виконується, аби визначити якість продукції. Дільниця активно бере участь у виробничих експериментах та випробуванні продуктів збагачення при реалізації проєктів та модернізації існуючих процесів. Вони двічі на рік досліджують ситово-фракційний склад вугілля з шахт. Це дає можливість налаштувати промислові процеси та спланувати необхідну модернізацію технології для якіснішого збагачення.

 

 

На «відмінно» працює на фабриці колектив з підготовки виробництва під керівництвом Юлії Макотерської та незмінної завідуючої матеріальним складом Тетяни Васькало. Від гвинтика чи окулярів до грохотів і центрифуг – усіма необхідними товарно-матеріальними цінностями забезпечує виробництво фабрики ця дільниця. Колектив тут невеликий, але на фабриці не має жодного напрямку, де б не були задіяні, бо допомагають в підготовці виробництва. Саме ця злагоджена команда дбає про своєчасне та повне постачання матеріалів, обладнання, щоб задовольнити потреби всіх виробничих ланок. Тому вони працюють, як і сама фабрика, в режимі нон-стоп. Адже завжди є необхідність оперативно прийняти на склад чи відвантажити продукцію, прискорити постачання, виконати дефектування неякісних ТМЦ та інше.

 

 

***

«ПЕРЕМОГ У ВАС БІЛЬШЕ, НІЖ ПОРАЗОК…»

У привітанні з ювілеєм від голови теркому Профспілки вугільників Сергія Юнака йдеться наступне:

«Чимало проблем випало на долю вашого колективу, але всі труднощі успішно долаються, і перемог у вас більше, ніж поразок. Люди вистояли, витримали все, зберегли найкращі трудові традиції. Упродовж півстоліття колектив несе славетну трудову марку «ЦЗФ «Павлоградська».

І в ті важкі часи Профспілка працівників вугільної промисловості не стояла осторонь ваших проблем. 22 серпня 1974 року на ЦЗФ рішенням конференції трудового колективу було створено первинну профспілкову організацію. Першим головою профкому фабрики була Надія Іванівна Кареліна. З першого дня зародження профспілкової організації на чільному місці стояли турбота про людину праці, захист її прав, створення нормальних умов праці та побуту.

Наприкінці 80-х років внаслідок економічної кризи в країні і різкого падіння життєвого рівня трудящих саме Профспілка вугільників першою відкрито виступила і стала на захист прав трудящих ЦЗФ «Павлоградська». Сфера діяльності профспілки значно розширилася, першочерговими стали виробничі питання, оскільки різкий спад переробки вугілля вів до зупинки підприємства. А це загрожувало ліквідацією робочих місць, падінням рівня заробітної плати, порушенням регулярності її виплат, знищенням соціальної сфери.

Завдяки цілеспрямованим діям теркому і «первинки» з початку 1999 року на фабриці було ліквідовано заборгованість із заробітної плати. Стабілізувалися виробничі показники, було досягнуто певного рівня переробки вугілля. У непростих ринкових умовах збережено трудовий колектив та фабрика. Знаю, що ви любите своє підприємство, і воно гідне вашої праці, знань та досвіду».

 

 

***

ПРОФСПІЛКОВІ АКТИВІСТИ ОТРИМАЛИ НАГОРОДИ

1 серпня на фабриці відбулися урочистості з нагоди ювілею. Кращі працівники отримали нагороди й подарунки, у тому числі від Дніпропетровської територіальної організації Профспілки вугільників і первинної профспілкової організації підприємства.

Нагороди профспілковим активістам вручили голова теркому Сергій Юнак і голова «первинки» Олена Ганіна.

Почесними грамотами нагороджені: Артюхова Жанна Віталіївна, машиніст конвеєра; Кміта Наталя Вікторівна, бункерувальник; Боровікова Наталя Михайлівна, апаратник вуглезбагачення; Кринична Ірина Юріївна, завідувачка Павлоградської лабораторії ТОВ «ВХЛ», Ребік Тетяна Миколаївна, машиніст конвеєра.

ВІТАЄМО!