ЛЕГЕНДАРНИЙ ПЕРШОТРАВЕНСЬКИЙ СТРУГ СТАВ МУЗЕЙНИМ ЕКСПОНАТОМ
26.04.2024 22:12


В далекому 2009 році на шахті «Степова» ДТЕК ШУ «Першотравенське» з’явився унікальний гірничо-шахтний комплекс - стругова установка ковзаючої дії GH-800 (Німеччина). Він кардинально відрізнявся від традиційного вугільного комбайна тим, що видобував вугілля в автоматичному режимі, без присутності людей в очисному забої.

Це дозволило значно підвищити рівень безпеки праці шахтарів. До того ж, свою назву установка отримала невипадково – вугілля з пластів виймалось стружкою, тоді як комбайн «рубає» пласт.
Освоювати Струг довірили колективу видобувної дільниці №4, яку тоді очолював нинішній директор шахтоуправління Руслан Хавренков.

«Конструктори спроєктували цю стругову установку спеціально для виїмки тонких і особливо тонких вугільних пластів. А на Степовій вони товщиною лише 0,7-0,9 метра. Виробнича потужність нашого Струга - 3,5 тис. тонн вугілля на добу, але в 2013 році ми досягли максимального навантаження – 5 000 тонн за добу, - згадує Руслан Васильович. - Опанування нового обладнання стало для нас викликом. Було відчуття, що ми просто з кам'яного віку в космос полетіли. Спочатку установку зібрали на поверхні, виробники демонстрували нам її властивості, навчали працювати з нею. Діяв такий собі учбовий клас під відкритим небом. Коли Струг встановили в шахті, то виявились нюанси, які доводилося виправляти вже на місці. Але ж колектив дільниці подолав труднощі та установка за 11 років експлуатації відпрацювала дев’ять лав, з яких було видобуто 8,8 млн тонн вугілля».

Наприкінці 2020 року Струг вичерпав свою виробничу потужність і його було демонтовано. Але нещодавно комплекс отримав друге життя – він став музейним експонатом. Працівники дільниці ремонту забійного обладнання (РЗО) відновили його зовнішній вигляд, пофарбували та встановили на почесне місце біля Дошки пошани ШУ «Першотравенське».

До речі, ідея вшанувати легендарну установку належить саме директору підприємства. Він особисто керував монтажем вже музейного експонату.