ПІШОВ З ЖИТТЯ ІГОР ЛЕДІН, ЗАСНОВНИК НЕЗАЛЕЖНОГО ТЕЛЕБАЧЕННЯ У ПАВЛОГРАДІ
28.11.2023 21:22


Дніпропетровська територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України висловлює співчуття рідним і близьким Ігоря Дмитровича Ледіна з приводу його смерті.

На превеликий жаль, на 85-му році пішов з життя засновник незалежної студії телебачення Павлограда Ігор Дмитрович Ледін.

Його донька Ірина повідомила цю сумну звістку на своїй сторінці у Facebook: «Ти був найкращим, любий тато, тому так важко… Невимовний біль…»

У 1991 році Ігор Ледін створив у Павлограді Незалежне павлоградське телебачення. Це була його мрія, коли він ще працював на шахті ім. Героїв космосу. 30 грудня вийшла в ефір перша передача НПТ. Доречи, це було перше незалежне телебачення в місті і друге - в Україні.

- Я давно мріяв створити щось подібне, - розповідав Ігор Дмитрович, - марив телебаченням. А тут усе збіглося: я вийшов на пенсію - вже мав понад 20 років підземного стажу. А тут якраз закон дозволив створювати приватні телестудії. До того ж за спрощеною процедурою. Отримав дозвіл у Дніпропетровському ретрансляційному центрі.

Поява місцевого телебачення викликала в місті справжній фурор. Люди бачили себе, своїх знайомих, свої вулиці, підприємства, будинки. Журналісти Незалежного підіймали гострі теми, про які боялася говорити влада.

- Ми не боялись говорити людям правду, – розповідав Ігор Ледін, - ні під кого не підлаштовувались. А інакше я не вмію. Це було телебачення, котре всі поважали і всі дивились. І це не моя оцінка. Це оцінка всіх громадян нашого міста. Воно набирало найбільше переглядів в регіоні.

"Ледінське" телебачення в Павлограді пам'ятають до сих пір.