НА ШАХТІ «ЮВІЛЕЙНА» НОВИЙ ПРОФСПІЛКОВИЙ ЛІДЕР
08.11.2023 21:07


На шахті «Ювілейна» ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» відбулась звітно-виборча конференція первинної профспілкової організації ППВП. В роботі конференції взяли участь голова теркому Профспілки вугільників Сергій Юнак та директор шахтоуправління «Першотравенське» Руслан Хавренков.

Про роботу «первинки» за останні п’ять років прозвітував голова профкому Володимир Фурда. Він підкреслив, що звітний період охарактеризувався як період соціальних потрясінь: економічна криза, пандемія, повномасштабне військове вторгнення країни-агресора. Незважаючи на всі складнощі, шахта «Ювілейна» працювала стабільно. Завдяки активній позиції профспілки вдалося відстояти закриття шахти «Ювілейна», а також продовжити існування шахти «Степова», яку планували закрити 2022 року.

Але є й чимало проблем. Зокрема, планова чисельність за звітний період значно скоротилася, і наразі спостерігається кадровий голод, відтік кваліфікованих кадрів, які йдуть не підготувавши собі заміну.

 

 

«Ми розуміємо, - зазначив Володимир Фурда, - що це пов’язане з мобілізацією до Збройних Сил, але ключовий фактор – низький рівень заробітної плати працівників. Знову працевлаштовані робітники, пропрацювавши кілька місяців, звільняються саме через низький рівень заробітної плати. Понаднормові роботи стали нормою для всіх дільниць».

За останні роки базові оклади працівників не збільшувалися. Це питання неодноразово порушувалося на засіданнях профспілкового комітету, спільно з теркомом проводилися зустрічі з керівниками «ДТЕК Енерго» та ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», питання порушувалося на з’їзді Профспілки працівників вугільної промисловості та на Пленумі ДТО ППВП, де наполегливо вимагалося збільшення заробітної плати працівникам. Порушувалися наступні питання: невідповідність заробітної плати стосовно видобутку вугілля та продуктивності праці; неукомплектованість чисельності; катастрофічна плинність кадрів; понаднормові роботи; робота у святкові дні. Певної результативності переговорних процесів, безумовно, було досягнуто, але далеко не в рамках Закону «Про держбюджет України».

«Звісно, - зазначив далі доповідач, - суттєвого зростання заробітної плати у 2023 році ми не побачили, тому наше основне завдання – вимагати від компанії «ДТЕК Енерго» виконання ст. 7,8 Закону «Про держбюджет України», а це збільшення базових окладів усім працівникам ШУ «Першотравенське» на розмір збільшення прожиткового мінімуму для працездатних осіб в Україні з огляду на весь період, за який такого підвищення не було. Це єдиний шанс зберегти чисельність, рівень видобутку вугілля та проходження гірничих виробок».

Голова профкому та делегати конференції порушили й низку інших питань. Це недотримання графіка руху автобусів, відсутність стабільної стійкості у зниженні травматизму, волога роба, яка великою кіпою лежить на підлозі, що призводить до збільшення показників захворюваності, побудова вбиральні, забезпечення працівників питною водою на вентиляційній свердловині №3, несвоєчасність надання відпустки, відновлення функціонування санаторію-профілакторію «Самара», незадовільний стан дороги, та інші.

На конференції виступили директор ШУ «Першотравенське» Руслан Хавренков та голова теркому Профспілки вугільників Сергій Юнак.

«Профспілкам треба мати право законодавчої ініціативи, - підкреслив Сергій Юнак. – Необхідно об’єднуватись з металургами, енергетиками, машинобудівниками для створення виробничого лобі в профспілках і в державі. Треба бути більш вимогливими та наполегливими до представників держави, Уряду та бізнесу з питань чіткого розуміння майбутнього вугільної промисловості та соціального захисту наших працівників».

 

 

***

На конференції відбулося обрання керівних органів первинної профспілкової організації, зокрема її голови та членів профкому. Володимир Фурда у зв'язку з виходом на заслужений відпочинок склав з себе повноваження голови. Делегати подякували йому за багаторічну плідну роботу, а голова теркому вручив нагороди.

Новим профспілковим лідером шахти «Ювілейна» обрано Сергія Семчишина. Вітаємо!