ШАХТА «ТЕРНІВСЬКА»: СТАВКА НА МОЛОДЬ
06.11.2023 21:57


У січні 2023 року профспілкову організацію шахти «Тернівська» очолив молодий профспілковий лідер Денис Шишацький. Приймаючи профспілкове «господарство» у такого досвідченого голови, як Олексій Григорович Коновалов, який пішов від нас, сумнівався: чи впораюсь? Але час показав: «свіжий струмінь» - це саме те, що потрібно зараз у роботі «первинки».

«Багато хотілося запозичити в Олексія Григоровича, дечому повчитися, та не встиг, - ділиться Денис. – Довелося навчатися на ходу, самостійно вникати у проблемні питання, а їх, чого гріха таїти, чимало на нашій шахті. Відчутну підтримку та допомогу надає терком Профспілки вугільників, його фахівці. До того ж чимало років я був начальником дільниці, тож проблеми, які стоять у колективі, мені відомі не з чуток. Звичайно, «гори» не звернув, але дещо зробити все ж таки вдалося».

Щоб робота «первинки» пожвавилася, розпочати було вирішено з кадрових змін у профкомі, де дехто явно засидівся та не виявляє належної ініціативи. Вирішили поступово позбавлятися пасивних, які лише вважаються членами профкому, а насправді користі приносять мало. Ставку зробили на молоді кадри. Треба сказати, що у колективі чимало ініціативних хлопців та дівчат, які готові відстоювати права та інтереси працівників.

Так у загоні профспілкових активістів з'явилася дільничний маркшейдер Марина Усенко (на знімку).

«Вона небайдужа людина, ми оцінили її активність та авторитет, яким користується у колективі, – каже Денис Шишацький. – Прийшла у профком і виклала начистоту все, що наболіло і що треба вирішувати негайно. На таких активістів ми маємо намір орієнтуватися, активно залучаючи їх до профспілкової роботи».

«Проблеми у нас справді назріли, і вже давно, – поділилася Марина Усенко. – Хвилюють проблеми заробітної плати, яка не відповідає тому вкладу, який працівники вносять до спільної справи. Хвилює відсутність підземного стажу у працівників технічної служби, яких невідомо чому «викреслили» зі Списку №1, хоча більшість робочого часу вони проводять під землею. Хвилює стан автобусів, якими співробітників привозять на шахту - взимку в них холодно, а влітку неймовірна задуха. Є питання і щодо атестації робочих місць, яка, на нашу думку, проводиться з порушеннями. Назріла ціла низка та інших проблем, які вимагають вирішення і якими зобов'язаний займатися профком».

…Отже, у роботі первинної профспілкової організації шахти «Тернівська» намітилося помітне пожвавлення. Залишається побажати, щоб розпочате було продовжено, і задумане втілилося у конкретні результати.