ЩОБ БУДУВАТИ ЩАСЛИВЕ МАЙБУТНЄ - ПОТРІБНО ШАНУВАТИ МИНУЛЕ
28.10.2023 21:15

«Західний Донбас: нариси історії розробки вугільного родовища» - так назвав свою нову книгу відомий павлоградський краєзнавець, директор Народного музею історії та трудової слави «ДТЕК Павлоградвугілля» Віктор Пільгуй. Презентація видання відбулася в актовій залі підприємства.

На зустрічі було чимало гостей - керівники вуглевидобувного підприємства, шахтарських профспілок, місцевої влади, гірники-ветерани. Вони говорили про велике значення справи, якою вже багато років займається Віктор Іванович Пільгуй. Це багата історія вугільного регіону Західний Донбас – одного з найбільших в Україні.

«Ми повинні знати, зберігати та цінувати історію рідного краю, - написав у передмові до книги генеральний директор «ДТЕК Павлоградвугілля» Сергій Воронін. - Наш обов’язок пам’ятати про людей, які вплинули на розвиток вугільної галузі у регіоні. Щоб будувати щасливе майбутнє – потрібно шанувати минуле. Саме тому при підтримці «ДТЕК Павлоградвугілля» вже було видано декілька книг, присвячених різним періодам історії Західного Донбасу… Це ювілейне видання – черговий внесок у скарбницю поваги та визнання досягнень наших попередників».

«Не можу не сказати, - написав голова Дніпропетровського теркому Профспілки вугільників Сергій Юнак, - що разом із вугільним регіоном зростав і ширився профспілковий шахтарський рух у Західному Донбасі. Якось стало очевидним, що працівники, які видобувають так необхідне країні «чорне золото», мають об’єднатися в одну профспілку. З того часу й досі вона стоїть на варті інтересів людини праці».

 

 

Нова книга Віктора Пільгуя стала важливою подією у культурному житті не лише Павлограда, а всієї Дніпропетровщини. «Автор досліджує розвиток вуглевидобування на сході області та пов’язаного з ним економічного, соціального і культурного розвитку колись переважно аграрного, а згодом одного з найрозвинутіших індустріальних регіонів Придніпров’я, - пише журналіст Ігор Войцехівський. - Але це видання має і деяку особливість: в ній історія краю викладена через біографії людей, які її творили: Петра Маросіна, Євгена Пономарьова, Анатолія Шмиголя, Геннадія Гаркуші та багатьох інших – генеральних директорів «Павлоградвугілля», керівників комбінату «Дніпрошахтобуд», директорів шахт, начальників змін, дільниць, рядових гірників. Це навіть не десятки, а сотні імен! І завдяки цій книзі вони вже не зникнуть у небутті».

 

 

На презентації книги виступили численні гості – керівництво «ДТЕК Павлоградвугілля», міської влади Павлограда, шахтарських профспілок, ветерани та багато інших. Усі вони відзначали величезне значення книги у вивченні історії нашого шахтарського краю. І висловили сподівання, що це далеко не остання книжка Віктора Івановича – адже історія Західного Донбасу продовжується, і до неї буде вписано ще чимало яскравих сторінок.