БРИТАНСЬКИЙ КОНГРЕС ТРЕД-ЮНІОНІВ (TUC): ПЕРЕМОГА СОЛІДАРНОСТІ З УКРАЇНОЮ, ПЕРЕМОГА ПРАВДИ
15.09.2023 12:47


Повідомляють наші друзі з профспілок Великої Британії: 12 вересня відбулася позачергова зустріч членів TUC Ukraine Solidarity. В заході взяли участь президент TUC Марія Ексолл, президент GMB Барбара Плант і генеральний секретар Гарі Сміт, генеральний секретар NUM Кріс Кітчен, Саймон Веллер, помічник генерального секретаря ASLEF, Джон Молоні Ass, генеральний секретар PCS.

 

У повідомленні йдеться: «Конгрес профспілок (він об’єднує профспілки, що представляють понад 5,5 мільйонів працівників, які є членами 48 профспілок) прийняв переважною більшістю голосів політику солідарності з Україною. Голосування було проведено всупереч невпинній кампанії дезінформації тих, хто прагне підірвати підтримку України. Широка коаліція солідарності зробила цю перемогу можливою; «Українська Солідарність» висловлює подяку українським профспілкам, соціал-демократам і демократичним соціалістам, які допомагали нам, незважаючи на власні труднощі. Профспілки GMB, ASLEF і NUM відіграли центральну роль у створенні підтримки, як і наші друзі з Парламентської лейбористської партії… Це історичне досягнення, і зараз надзвичайно важливо, щоб ми спостерігали подвоєні зусилля для посилення прямої солідарності з боку руху.

Конгрес однозначно засуджує незаконне, агресивне вторгнення росії в Україну. Примітки Конгресу:

1. Систематичні репресії вільних профспілок за часів Путіна та Лукашенка та їх придушення на окупованих територіях України з 2014 року.

2. Звернення українських спілок про моральну і матеріальну допомогу, в тому числі засобами самооборони України.

3.Ті, хто найбільше страждає під час війни, це робітничий клас, і робітничий рух повинен зробити все можливе, щоб запобігти конфлікту; однак це не завжди можливо.

4. Історією солідарності TUC з жертвами фашистської, імперіалістичної агресії, включно з підтримкою зброї для Іспанської Республіки. Як профспілкові діячі, ми за своєю природою антиімперіалісти, і наша робота полягає в боротьбі з імперіалізмом і тиранією при кожній нагоді. Ми визнаємо, що перемога Путіна в Україні буде успіхом реакційної авторитарної політики в усьому світі.

5. Жахливі людські та екологічні втрати конфлікту в Україні. Мільйони людей були змушені покинути свої домівки та втекти, а багато інших загинули.

6. Російська програма етнічних чисток.

7. Профспілки по всій Україні продемонстрували справжню солідарність і підтримку, пропонуючи притулок і їжу біженцям. ASLEF тісно співпрацює з українськими профспілками залізничників і бачить величезну роботу, яку вони роблять для підтримки працівників у часи конфлікту».

Конгрес підтверджує:

а) Підтримку громадянських і трудових прав у Росії та Білорусі та негайне звільнення в’язнів профспілок.

б) Віру в те, що не може бути справедливого чи міцного миру, поки російська держава продовжує заперечувати суверенітет України.

c) Солідарність з українським народом, включно з біженцями, чиїм притулком було відкладено або відмовлено урядом Великобританії.

г) Відбудову України, яка повинна мати в центрі трудові та профспілкові цінності.

Конгрес підтримує:

1. Негайне виведення російських військ з усіх українських територій, окупованих з 2014 року.

2. Профспілки України закликають Великобританію надати Україні фінансову та практичну допомогу.

3. Мирне завершення конфлікту, що забезпечує територіальну цілісність України та підтримку та самовизначення українського народу.

4. Повне відновлення трудових прав в Україні та соціально справедлива програма реконструкції, яка передбачає колективні переговори та відкидає дерегуляцію та приватизацію.

5. Робота TUC та сприяння взаємодії членських організацій з головними українськими профспілковими центрами, а також визнає Кампанію солідарності з Україною.

Тому Конгрес доручає Генеральній раді:

1. Висловіть солідарність усім українським профспілковим діячам, які щодня борються за права робітників і проти імперіалізму.

2. Взаємодіяти з українськими профспілками як з боку профспілкових центрів, так і з широким колом профспілкових членів та ідей.

3. Підтримувати українців у Великій Британії будь-якими доступними засобами, поки вони не зможуть безпечно повернутися додому.

 

Mick Antoniw MS/AS ????????????????????????????✊???????? в X: «TUC Congress: A Victory for Solidarity with Ukraine, a Victory for Truth. https://t.co/apmWqzGuBd» / X (twitter.com)