VI З’ЇЗД ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
12.09.2023 22:09

12 вересня в Києві відбувся VI з'їзд Профспілки працівників вугільної промисловості. В роботі з’їзду взяли участь Міністр енергетики України Герман Галущенко, його заступник Олександр Хейл, голова ФПУ Григорій Осовий, народні депутати Михайло Бондар та Вікторія Гриб, генеральний директор «ДТЕК Енерго» Ильдар Салєєв, а також чисельна делегація Дніпропетровської територіальної організації Профспілки вугільників.

Ситуація у вугільній галузі, як і в цілому в енергетичній сфері держави, досить складна. Енергетичні об’єкти України піддаються щоденним обстрілам ворога, але є підприємства, які працюють, щоб забезпечувати постачання вугілля на підприємства теплової генерації. Сьогодні стала робота підприємств  вугільної галузі важлива насамперед з точки зору забезпечення енергетичної безпеки країни в осінньо-зимовий період. Цей і наступний опалювальні сезони Україна буде жити за рахунок власного видобутку. Забезпечення вугіллям в такій ситуації є ключовим завданням, тому  першочергова задача зараз – забезпечити сталий видобуток, заробітні плати та безпеку працівників, технічне забезпечення та захист від техногенних катастроф. На це звернув увагу міністр енергетики України Герман Галущенко.

Низку проблемних питань галузі підняли на з’їзді народні депутати Михайло Бондар і Вікторія Гриб. Вони наголосили, що видобуток українського вугілля, розвиток, модернізація і технічне переоснащення українських шахт є порятунком для енергетики взимку. Фінансова складова: ситуація обʼєктивно важка. Бюджет складно балансується. Майже всі кошти йдуть на потреби оборони. Водночас без підтримки вугільної галузі, без реконструкції вугільних підприємств, запуску нових лав, збільшення видобутку ми не зможемо пройти зиму. Зелений перехід – не перешкода. Питання стоїть про наше виживання. У програмі післявоєнного відновлення необхідно передбачити соціальні гарантії для гірників. Вже сьогодні приватні енергокомпанії  скеровують 7 мільярдів гривень на ремонт потужностей та розвиток нових лав. Щодо державних шахт – питання залишається відкритим через брак бюджетних коштів. Заборгованість перед шахтарями наразі перевищує 1 мільярд гривень. Зарплата не відповідає рівню потреб життєдіяльності шахтарів в умовах воєнного часу. Знищені мотиваційні фактори у роботі гірників, звужено пенсійне забезпечення, обмежується  діяльність профспілок (право на страйк для захисту законних інтересів). «Нам не потрібні гасла, нам потрібна чітка трирівнева програма розвитку і підтримки галузі, від якої безпосередньо залежатиме держава – причому не під час опалювального сезону, але й також у майбутньому» - підкреслила Вікторія Гриб.

На з’їзді виступив також генеральний директор «ДТЕК Енерго» Ільдар Салєєв. Він охарактеризував стан справ у приватному секторі вугільної галузі. Зокрема, він зазначив, що для компанії ДТЕК на даний час головне – це підготовка до проходження осінньо-зимового періоду. Для цього буде введено в дію ще 28 нових лав, що дозволить в збільшити вуглевидобуток.

Від імені шахтарів Західного Донбасу на з’їзді виступили голова Дніпропетровського теркому Сергій Юнак і голова первинної профспілкової організації шахти «Західно-Донбаська» Сергій Яценко. Вони порушили низку питань щодо критичної ситуації у вугільній галузі, в тому числі в Західному Донбасі, недостатнього рівня заробітної плати в шахтарських колективах, задач, які вирішує у зв’язку з цим терком та первинні профспілкові організації, та інше.

 

 

Сергій ЮНАК:

«Сьогодні вугледобувні підприємства України працюють на межі можливостей, але ж саме головне, що працюють, і в цьому є внесок нашої профспілки. Військова агресія росії проти нашої держави внесла корективи в життя і роботу підприємств і профспілкових організацій. Але все на війну перекладати не можна, є проблеми, які роками накопичувалися як загалом у вугільній галузі, так і у трудовому колективі ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля».

За ці роки державна влада разом із бізнесом своєю бездіяльністю та неправильними рішеннями щодо вугільної галузі (а це скасування соціальних гарантій, передбачених Законом України «Про престижність шахтарської праці», скасування права на пенсію на пільгових умовах для працівників, зайнятих на підземних роботах за списками №1 і №2, заборгованість по заробітній платі, низький рівень заробітної плати шахтарям та відсутність підвищення посадових окладів трудящим, декарбонізація енергетичної галузі та створення бізнесом різних структур і програм, які обмежують права трудящих, безпідставні закриття шахт та недофінансування розвитку вугільної галузі) - допустили, що звільняються кращі фахівці у пошуках іншої роботи, допустили знецінення професії шахтаря. При цьому профспілка була постійно під критикою членів профспілки за втрачені соціальні гарантії і неможливість покращення життя шахтарів ,та і влада з бізнесом роками занижували роль профспілки вугільників. Можна по-різному за цей період ставитися до стилю та форм проведення президій, пленумів ЦК профспілки, які були більш схожі на виробничі оперативки, але все це робилося для збереження виробничого потенціалу шахт і підприємств.

Однак це не вирішувало головне завдання в державі – це розвиток та перспектива вугільної промисловості. Профспілка була активна завдяки партійній приналежності і депутатству в Верховній Раді покійного Турманова Віктора Івановича. Сьогодні нашого голосу не чути. Нам треба мати право законодавчої ініціативи, необхідно об’єднуватись з металургами, енергетиками, машинобудівниками для створення виробничого лобі в профспілках і в державі. Треба бути більш вимогливими та наполегливими до представників держави, уряду та бізнесу з питань чіткого розуміння майбутнього вугільної промисловості та соціального захисту наших працівників. Головне – це люди, члени нашої профспілки. Йде війна з окупантами, але наші люди працюють, ми допомагаємо тим, хто на передовій, та зобов’язані захищати і тих, хто сьогодні працює.

Єдність і розуміння того, що відбувається, завжди рятує, допомагає знаходити і робити правильні кроки і рішення в профспілковій організації. У світі ще ніхто не вигадав іншої захисної форми для працівників як Профспілка, і ми повинні і зобов’язані самозміцнюватися та розвиватися.

Трохи про роботу нашого теркому профспілки. «ДТЕК Енерго» поки не прислухається до думки трудового колективу щодо підвищення базових посадових окладів та вживає на півзаходи, які не вирішують проблему привабливості шахтарської праці та закріплення робочих кадрів у Західному Донбасі. Про те, як працювала наша організація профспілки, ми обговорювали на ІV Пленумі теркома 25 серпня 2023 року, тому є докладна інформація про нашу роботу на сайті теркому – скільки ми допомагаємо нашим воїнам, переселенцям і як ведемо переговори з ДТЕК Енерго».

 

 

Сергій ЯЦЕНКО:

«У своєму виступі хочу торкнутися найголовнішої теми на сьогоднішній день - становище профспілкової організації в колективі та ефективність виборних органів у частині захисту прав членів профспілки. На сьогодні кількість членів профспілок не зростає, вона стрімко падає, а їхній середній вік неухильно збільшується через те, що молоді працівники або зовсім не залучаються до профспілкового руху, або роблять це набагато менш активно. Первинна організація - це перша сходинка профспілкової вертикалі, з неї все починається, але мало що залежить на сьогоднішній день! Вирішуючи повсякденні проблеми, первинка не встигає виконувати необхідний обсяг роботи з адаптації до нового покоління шахтарів, молодому поколінню, ненавченому і не завжди свідомому.  Молодь приходить на все готове, на ті умови і пільги, що були відвойовані у роботодавця і держави в минулі часи, і весь спектр пільг приймається як даність. Голови профспілок стикаються з численними проблемами на робочому місці, їх зараз дуже багато і розв'язати їх стає дедалі складніше у воєнний період, і ми ризикуємо тим, що діяльність з організаційного будівництва відсунута на другий план.

 

 

А тим часом кількість проблем зростає: розмір тарифної ставки не збільшується при підвищенні мінімальної зарплати, а зростає лише при мізерному зростанні прожиткового мінімуму, частина наших колег втратила право пільгового виходу на пенсію, унаслідок актуалізації списку №1, замість 20 років загального стажу для виходу на пенсію в 50 необхідно відпрацювати 25 років, з яких 10 років за списком №1, доходи непривабливі, вугільна галузь практично втратила свою актуальність і абсолютно не перспективна!

Яким чином можна заманити людину в профспілкову організацію, маючи таку кількість упущених і не вирішених питань!? Також на порядку денному стоїть новий Трудовий кодекс і втрата останніх важелів утримання чисельності.

Профспілки зараз дійсно незалежні від політики і від роботодавця, тільки на цьому етапі жити стає ще складніше. Повна дискримінація профспілок і людини праці з боку органів влади соціального спрямування, ухвалення законів, що погіршують права працівників, злиття Пенсійного фонду з Фондом соціального страхування, договірний режим трудових відносин, конфіскації та арешти. Наслідки цього вилізуть пізніше, наразі зрозуміло одне: прислухатися до нас не хочуть і не будуть!

На сьогодні середній рівень доходу шахтаря практично зрівнявся із середнім рівнем заробітної плати по країні, такого бути не повинно на об'єктах критичної інфраструктури! Наші люди втомилися і не будуть працювати, ризикуючи життям за ці гроші, дуже скоро всі розбіжаться. На місцях вже не допомагають розмови, бесіди і розповіді про виконану роботу, немає ефективності і немає результату! Щоразу чути тільки одне запитання: навіщо мені платити ВАМ внески, навіщо мені ВАС годувати?

По закінченню воєнного стану, через пів року набуде чинності актуалізований Закон України про колективні угоди і договори, і він дає право профспілковим організаціям скористатися останнім шансом з утримання чисельності працівників шляхом поширення деяких статей тільки на членів профспілки. Ми зобов'язані зберегти баланс і порядок у колективах, поки не пізно. Всім виборним органам необхідно почати діяти і мобілізувати людські та матеріальні ресурси прямо зараз, інакше станемо слабкими і цим скористаються, створять більш лояльну профспілку з числа НЕ ЧЛЕНІВ, після чого можна буде забути про захист прав найманих працівників. А зараз головна місія НАША - змінити свідомість людей для того, щоб вони зрозуміли, що свої права потрібно захищати! І крім профспілок, на жаль, вони нікому не потрібні».

 

 

***

ДОДАТКОВО

Перед початком з'їзду голова Дніпропетровської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості Сергій Юнак зустрівся з генеральним директором «ДТЕК Енерго» Ільдаром Салєєвим. Відбулася розмова щодо проблемних питань шахтарів Західного Донбасу.

Зокрема, мова йшла про підвищення базових посадових окладів працівникам ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля». Досягнуто домовленості щодо можливості вирішення цього питання у 2024 році. А у жовтні – листопаді нинішнього року плануються переговори про конкретні терміни та величину підвищення посадових окладів.

Обговорювалося також питання оздоровлення працівників «Павлоградвугілля». Вирішено з цією метою вже зараз активніше використовувати можливості санаторію-профілакторію «Самара». А наступного року в повному обсязі «запустити» як доросле, так і дитяче оздоровлення шахтарів та їхніх сімей.