Звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо компенсації за лікування потерпілим на виробництві
28.06.2023 08:08


Як вже повідомлялось, 22 червня 2023р. на засідання президії Обласного об’єднання профспілок було ухвалено Звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо компенсації за лікування потерпілим на виробництві.

Подаємо текст цього Звернення.

 

З В Е Р Н Е Н Н Я

Президії Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок з приводу припинення виплат на лікування працівникам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві

Дніпропетровське обласне об’єднання профспілок, яке представляє трудові інтереси понад 300 тисяч працівників - членів профспілок, звертається з питанням, яке стосується всіх без виключення працівників як нашої області, так і України.

Ще у 1999 році був ухвалений Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (Закон №1105). Всі ці роки, аж до 2023-го, цей Закон (зі змінами) гарантував працівникам, які потерпіли від нещасного випадку на виробництві, фінансування витрат на лікування, в тому числі санаторно-курортне, протезування, трудову реабілітацію і таке інше аж до повного відновлення чи встановлення стійкої втрати працездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Однак, з 1 січня 2023 року, у зв’язку з приєднанням Фонду соціального страхування України до Пенсійного фонду України, зазначений вище Закон став діяти у редакції Закону №2620-IX від 21.09.2022р «Про внесення змін до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування…». І ось, у ст.30. п.7 цього оновленого Закону, де йдеться про страхові виплати потерпілому, виключені виплати на лікування. Мова йде не про оплату листка непрацездатності (який, до речі, раніше оплачувався у розмірі 100% незалежно від стажу роботи), а про витрати на медикаменти, які часто набагато більші, ніж середньомісячний заробіток потерпілого. Враховуючи, що тривалість лікування може тривати до 6 місяців (до встановлення стійкої втрати працездатності) і навіть пожиттєво, сума таких витрат для потерпілого може бути непосильною.

Введення таких фінансових обмежень працівникам, які втратили здоров’я на роботі, поповнюючи бюджет держави, є недопустимими і таким, що порушує вимоги статті 22 Конституції України, яка забороняє звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів.

Уже сьогодні до профспілок надходять скарги від травмованих на роботі працівників щодо відмови Пенсійного фонду компенсувати витрати на лікування. Можна передбачити, що такі законні претензії будуть масовими і можуть спричинити обурення не тільки профспілок, але й роботодавців, які є основними донорами бюджету соціального страхування.

У зв’язку з викладеним просимо народних депутатів України внести зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та відновити право працівників, потерпілих від нещасних випадків на роботі та професійних захворювань, отримувати компенсаційні виплати в обсягах, що діяли до 2023 року.

Вирішення цього питання дасть можливість не тільки зберегти раніше досягнутий рівень соціального захисту працівників, а й сприятиме припиненню відтоку кадрів, особливо в галузях зі шкідливими умовами праці.

 

Від імені президії

Голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок                                                          Анатолій ЯЛОВИЙ