ЗАЯВА Президії Федерації профспілок України щодо підвищення цін на електроенергію
09.06.2023 11:42


Міністерством енергетики України 30 травня цьогороку внесено з голосу на засідання Уряду проект постанови про підвищення тарифу на електроенергію до 2,64 грн кВт год. Зазначений проект рішення внесений як невідкладний та без попереднього погодження із зацікавленими міністерствами, відомствами та соціальними партнерами.

Розуміючи, що наша країна знаходиться в запеклій стадії війни, зазнаючи безповоротних людських втрат, руйнування інфраструктури при відсутності коштів на її відбудову, вважаємо несправедливим, що таке відновлення фактично лягає на плечі збіднілих працюючих українців.

У 2022 році реальні доходи населення скоротилися на 25%. Фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахований у цінах квітня ц.р. складав 7782 грн, при цьому мінімальна заробітна плата у 2023 році залишається без змін – 6700 грн, тобто рівень бідності все більше поглиблюється саме серед працюючого населення.

Попри це Уряд збільшив тариф для населення з 1,44 грн (до 250 кВт год на місяць) та 1,68 грн (більше 250 кВт год на місяць) до 2,64 грн за кВтгод. Це на 57–83% більше ніж попередній тариф. Найбільше зростання тарифу відбулося для найменш соціально захищеної категорії споживачів.

Президія Федерації профспілок України звертає увагу, що прийняття Урядом таких рішень має бути:

- збалансованим та виваженим;

- прийнятим після широкого публічного громадського обговорення;

- на основі економічно-обґрунтованих розрахунків;

- з дотриманням принципів соціального діалогу.

Прийняте рішення буде вимагати виділення додаткових коштів з Державного бюджету на покриття субсидій з оплати житлово-комунальних послуг для найменш захищених верств населення (за попередньою оцінкою додатково необхідно виділити 6-7 млрд грн). Також низька платоспроможність населення призведе до ще більшого зростання заборгованості зі сплати за житлово-комунальні послуги, спонукатиме українців залишати батьківщину в пошуках кращої долі.

Закликаємо Уряд та сторону роботодавців віднайти можливості для компенсації населенню зростаючих витрат на житлово-комунальні послуги та збереження трудового потенціалу України, зокрема через підвищення щонайменше мінімальних гарантій, таких як: розмір мінімальної заробітної плати, прожитковий мінімум, розмір мінімальної пенсії, страхові виплати та соціальні допомоги.

Працюючи для перемоги та з вірою в перемогу!