1 СІЧНЯ МІНІМАЛЬНА ЗАРПЛАТА ЗРОСЛА ДО 6000 ГРИВЕНЬ
04.01.2021 14:37


1 січня 2021 року мінімалка в Україні зросла на 1 тисячу гривень – від 5000 до 6000 гривень. А з 1 грудня 2021 року цей показник має становити 6,5 тисяч гривень з відповідним переглядом видатків на оплату праці працівників бюджетної сфери, повідомляє Прес-центр Федерації Профспілок України.

Це лише незначна частина профспілкових пропозицій, які знайшли відображення у Державному бюджеті на 2021 рік.

Питання підвищення рівня мінімальної зарплати,- це реалізація гарантованого Конституцією України права громадян на достатній життєвий рівень, зокрема шляхом підвищення рівня оплати праці та забезпечення європейських стандартів життя, постійно знаходиться у фокусі уваги ФПУ, її членських організацій.

Як зазначають експерти Міжнародної організації праці (МОП), підвищення добробуту працівників відбувається, в першу чергу, за рахунок зростання мінімальної заробітної плати до економічно обґрунтованого розміру. За розрахунками профспілок, проведеними відповідно до національного законодавства та міжнародних зобов’язань України з урахуванням витрат на освіту, медичне обслуговування, забезпечення житлом та сімейної складової, розмір мінімальної заробітної плати у 2021 році мав би становити 8212 гривень.

Разом з тим, враховуючи складну економічну ситуацію, яка склалася в країні внаслідок поширення пандемії COVID-19, а також відповідно до домовленості Сторін за Генеральною угодою (п. 2.1, 2.2, 2.6) щодо досягнення розміру мінімальної заробітної плати розміру фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб та 50 % до середньомісячної заробітної плати на кінець року, розмір мінімальної заробітної плати у 2021 році має бути не нижче 6500 грн.

Профспілкова позиція щодо розміру мінімальної заробітної плати була затверджена Рішенням СПО об’єднань профспілок та направлена Мінекономіки, Мінфіну, Мінсоцполітики, НТСЕР, СПО сторони роботодавців на національному рівні.

Одночасно у Кабміні вирішили відтермінувати на грудень 2021 року заплановане на липень підвищення «мінімалки» до 6,5 тисяч гривень через застереження щодо потенційних «інфляційних небезпек». Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко. «Зміни мінімальної зарплатні пов’язані із багатьма «суміжними» чинниками, які впливають на соціально-економічну ситуацію. Ми прорахували можливість підвищити цей показник до 6000 гривень з початку року і до 6500 – з 1 липня.

Але в процесі перемовин із міжнародними партнерами пролунали застереження щодо потенційних «інфляційних небезпек». Звідси – побажання «підстрахуватися», перенісши нововведення на кінець року. Адже йдеться не тільки про вплив на державний, а й на місцеві бюджети», - розповів Міністр.

За словами голови Мінфіну, остаточне рішення щодо підвищення ухвалять в середині наступного року.

ФПУ не зупиниться на досягнутому і буде робити все що від неї залежить, щоб прискорити підвищення рівня мінімальної заробітної плати до 6500 грн. і продовжити позитивну динаміку щодо її зростання захищаючи права працівників.