ПРОФСПІЛКИ ВИМАГАЮТЬ У КЕРІВНИЦТВА ДЕРЖАВИ ВРЯТУВАТИ ГАЛУЗЬ
16.04.2020 23:45

Дніпропетровська теритріальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України вкрай стурбована ситуаціією, яка склалася у вугільній галузі. З 20 квітня призупиняють роботу підприємства ПрАТ ДТЕК Павлоградвугілля, що може привести до колапсу не тільки економіки Західного Донбасу, а й всього енергетичного комплексу України.

З приводу катастрофічних подій, які відбуваються у вугільній галузі, терком Профспілки вугільників звернувся з листом до Президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо: ще в лютому відбулася Всеукраїнська нарада шахтарів, де розглядалось питання подальшої долі вугледобувної галузі та шахтарських містечок. Які ж результати ми бачимо сьогодні? «З сумом та розпачем констатуємо, - йдеться у зверненні, - що розвиток галузі просто паралізовано, а конструктивний діалог по виходу з кризи відсутній. Галузь нагадує корабель, який віддали стихії та на якому немає навіть рульового. Галузь на протязі останніх півтора місяці залишається без керівництва, склади вугільних електростанцій та шахт заповнені вщент, прокотилась хвиля зупинок підприємств... Зростає заборгованість з заробітної плати, міста недотримують бюджетні надходження, люди втрачають останні надії на покращення своєї долі. Нажаль ті кроки, які було Вами проголошено на нараді та які дійсно мали суттєво змінити ситуацію на краще – досі не виконуються та ігноруються можновладцями різних рівнів» - підкреслюється у зверненні.

Нагадаємо деякі з цих кроків, які напряму стосуються Західного Донбасу. Перше: заборонити з 1 березня імпорт з Росії та Білорусі електроенергії та енергетичного вугілля газових марок. Друге: підготувати до 1 квітня 2020 року довгостроковий енергетичний баланс: скільки вугілля нам потрібно на наступні 10 років. Трете: створити Координаційний центр трансформації вугільних регіонів. Четверте: у найкоротший термін розробити Національну програму справедливої трансформації вугільних регіонів. Пяте: включити у Програму 2020 року ремонти доріг обласного значення (дороги шахтарських міст та селищ).

Жодного дієвого кроку з виконання цих доручень до сьогодні не здійснено. Продовжується імпорт вугілля газових марок та електроенергії з Росії та Білорусії, відсутній прозорий механізм формування ринку та збуту вугільної продукції, фахово не підготовлено не тільки енергетичний баланс на наступні 10 років, а навіть проігноровані зміни до балансу поточного року, відсутній Координаційний центр трансформації вугільних регіонів, не проводиться робота з розробки програм реформування. «Відсутність дієвих кроків змусить спочатку вугледобувні підприємства масово припинити свою діяльність, а у найближчій перспективі вугільна галузь зникне з промислової карти країни та разом з нею і мрії про енергетичну незалежність України. Шахтарські колективи Західного Донбасу закликають: відверніть катастрофу, поверніться обличчям до шахтарів, які багато років завжди міцно тримали своє слово та забезпечували тепло та світло у домівках українців», - підкреслюється у зверненні, яке від імені шахтарів Західного Донбасу підписав голова Дніпропетровської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості Сергій Юнак.