ШЛЯХ ДОВЖИНОЮ В ШІСТЬ ДЕСЯТИЛІТЬ
24.08.2023 00:20


Дорогі друзі! Західному Донбасу виповнюється 60 років. Відлік літопису нашого шахтарського регіону розпочався 1963 року з введення в експлуатацію шахти «Першотравнева» і триває донині, бо на плечах шахтарів тримається енергобезпека України. Наші гірники не лише добувають необхідне країні вугілля, а й відстоюють незалежність держави у лавах Збройних Сил.

 

Великий і часом тернистий шлях пройдено за ці шість десятиліть – героїчні шістдесяті, сповнені ентузіазму та трудового суперництва сімдесяті, «лихі» дев'яності і, звісно, нинішні – десятиліття незалежної України. Весь цей час Західний Донбас був і залишається флагманом вугледобувної галузі нашої країни.

У сотні видобутих мільйонів тонн вугілля та в пройдені тисячі кілометрів гірничих виробок вкладено сили та енергію кількох поколінь шахтарів. І сьогодні, озираючись назад, ми згадуємо імена тих, хто стояв біля витоків. На їхню частку випали найскладніші випробування — становлення та початок робіт у складних гірничо-геологічних умовах Західного Донбасу. Вони вчилися самі і, опановуючи техніку, передавали свій досвід іншим. Але найголовніше — створили колектив із чудовими традиціями, яким сьогодні пишається регіон.

Я не називатиму імен та прізвищ людей, які писали перші сторінки славного літопису Західного Донбасу – вони добре відомі кожному вугільникові. Скажу лише, що 60-річний ювілей – це гарна нагода віддати їм данину глибокої поваги та вдячності. Їхні знання, досвід і мудрість сьогодні на озброєнні тих, хто, незважаючи на труднощі сьогодення, гідно продовжує їхню справу.

Не можу не сказати, що разом із вугільним регіоном зростав і ширився профспілковий шахтарський рух у Західному Донбасі. Якось стало очевидним, що працівники, які видобувають так необхідне країні «чорне золото», мають об'єднатися в одну профспілку. З того часу й досі вона стоїть на варті інтересів людини праці.

Рік від року профспілка міцніла, множилися її ряди. Проектувальники, шахтобудівники, шахти, заводи, що забезпечують випуск гірничошахтного обладнання, енергетики, автомобілісти, професійні училища, що готують шахтарську зміну, багато супутніх допоміжних підприємств становили численну армію праці, що піднімає потужність Західного Донбасу, але в той же час постійно потребує допомоги.

Ювілей Західного Донбасу – це й наш ювілей. Як і всі минулі десятиліття, профспілкові активісти захищають та захищатимуть права та інтереси трудящих вугільного краю. Підтвердженням тому діючий нині у ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Колективний договір – один із найкращих не лише в Україні, а й у Європі.

Зі святом усіх нас! Історія Західного Донбасу продовжується, і я впевнений, що до неї буде вписано ще чимало славних сторінок.


Сергій ЮНАК,

голова Дніпропетровської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України