ВІДПУСТИ МЕНЕ, ВІЙНА…
16.10.2019 08:08


Майже кожен боєць, який повертається після війни із зони АТО додому, зазнає психологічної травми, не може швидко пристосуватися до побутових умов та свого перебування у соціуму на вже безпечній території, адаптуватися до мирного життя. Тому він потребує не тільки подвійної уваги зі сторони родичів та друзів, а й кваліфікованої психологічної допомоги та реабілітації.

 

Саме тому волонтери, медики та громадські організації Павлограда (зокрема ГО «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів Західного Донбасу») ще у серпні 2017 року вийшли з ініціативою прийняти комплексну програму реабілітації «Психо-соціальна адаптація осіб, які постраждали від бойових дій під час АТО». І в же з вересня 2017 року в Павлограді активно запрацював проєкт – група психологічної допомоги, розгрузки та реінтеграції для учасників бойових дій, ветеранів війни, їхніх родин та внутрішньо переміщених осіб. під назвою «Крок на зустріч» на базі Павлоградського центру надання допомоги учасникам АТО при Центрі соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді.

Ця група була створена з метою профілактики розвитку у учасників бойових дій посттравматичних стресових розладів, дезадаптації, конфліктів з оточуючими, а також відновлення психічного здоров’я та ефективної соціальної поведінки, зміцнення їхнього особистісного та соціального статусу. «Крок на зустріч» - це довготривалий курс тренінгів з метою запобігання у його учасників посттравматичних стресових розладів (ПТСР), зокрема їх лікування, дезадаптації, уникнення їх конфліктів з оточуючими, а також відновлення у них психічного здоров’я та ефективної соціальної поведінки, зміцнення їх особистісного та соціального статусу.

За два роки в рамках цієї програми ветерани війни та їхні родини взяли участь у різноманітних психологічних тренінгах, родинних та спортивних святах, виїжджали на природу, грали у «мафію», зустрічалися та спілкувалися з членами інших громадських організацій для обміну досвідом тощо. А ще, як приклад, два учасника тренінгів зробили крок на зустріч один одному та створили свою власну сім’ю.

Основним тренером в курсі психологічної реабілітації є залучений фахівець – дипломований та сертифікований міжнародними організаціями психолог-аналітик та практикуючий психолог Олена Михайлова. Олена практикує та займається психологічною роботою в групах вже 30 років. А вести курс тренінгів та долати разом із бійцями ПТСР їй допомагає дипломований та сертифікований спеціаліст - психотерапевт та психіатр із 20-річним стажем та засновник ГО «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів Західного Донбасу» Михайло Михайлов, який, до речі, сам є безпосереднім учасником бойових дій на Сході України. Тому він як ніхто розуміє проблеми ветеранів війни і головне знає – як їм краще допомогти.


Наша довідка


 

Зауважимо, що Олена та Михайло Михайлови проводять індивідуальні зустрічі та психологічні консультації для бійців та їхніх родин. Тож, щоб записатися на консультацію, телефонуйте за номерами: (066) 832 97 69 – Олена; (066) 821 77 66 – Михайло. Ще індивідуальні консультації фахівці проводять по вівторках з 16.00 до 18.00 в Центральній бібліотеці в рамках проєкту реінтеграції ветеранів війни та учасників бойових дій в Україні міжнародної організації МОМ. Також в рамках цього проєкту для бійців АТО, ветеранів війни, їхніх родин та волонтерів проходять різноманітні майтер-класи з хендмейду, арт-терапія. Тренінги групи «Крок на зустріч» проходять кожної п’ятниці о 16.00 на 3 поверсі в Павлоградському пологовому будинку (вхід зі сторони «Червоного Хреста»).