ЗАЯВА Президії Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок
29.11.2017 15:18

ЗАЯВА Президії Дніпропетровського обласного обєднання профспілок

з приводу неефективної діяльності влади у звязку

з нестримним зростанням цін на продукти харчування

14 серпня 2017 р. президія Дніпропетровського обласного обєднання профспілок виступила із Заявою, якою висловила обурення членів профспілок передчасним і безвідповідальним урядовим рішенням щодо ліквідації державного контролю за цінами на продукти харчування.

 Цим рішенням влада фактично відмовилась від цивілізованої світової практики стримання цінових стрибків шляхом своєчасного виходу на ринок із державними резервами.

На попередження профспілок щодо наслідків цих кроків влада належним чином не відреагувала. Однак прогнози профспілок повністю підтвердилися. Сьогодні навіть Нацбанк України визнає значний вплив прийнятих рішень на рівень інфляції, який спричинив здорожчення життя населення.

Скасування Кабміном з 1 липня державного регулювання цін на продовольчі товари першої необхідності, висока монополізація в країні ринків товарних груп, відсутність ефективного антимонопольного регулювання і заходів по стимулюванню економіки та скорочення національного виробництва призвели до того, що країна вже не зможе укластися в прогнозований Нацбанком показник інфляції на рівні 8%. Споживча інфляція у вересні прискорилась до 16,4% у річному вимірі.

Профспілки висловили занепокоєння тим, що при відсутності європейських зарплат ціни на вітчизняні продукти впритул наблизилися до цін на європейські. За рівнем підвищення цін на продукти Україна стала лідером серед країн Європи.

За даними державної статистики, цього року ціна на улюблений національний продукт – сало зросла на 67%, свинину – на 47%, яловичина додала у вартості 34%, курятина подорожчала на 32%. Крім того, ціни на молочні продукти зросли в середньому на 30%, хліб подорожчав на 20%.

Експерти констатують, що ціни на продукти в Україні зростають швидше, ніж інфляція та доходи людей. Сьогодні на нові зарплати і пенсії можна купити продуктів харчування значно менше, ніж на попередні, хоча номінально ці доходи і збільшились.

До того ж, зниження промислового виробництва помітно впливає на наповнення споживчих фондів підприємств, зайнятість та розмір заробітної плати працівників. Урядові ж звіти про темпи зростання середньої заробітної плати досить далекі від реальності, оскільки більшість працівників отримують заробітну плату нижче середньої по Україні, а статистичне зростання відбувається за рахунок високооплачуваних категорій робітників.

Виходячи з вищевикладеного, Президія Дніпропетровського обласного обєднання профспілок вимагає від Уряду:

1. Напрацювати ефективну систему впливу держави на ціни на стратегічному енергетичному напрямку, який впливає на ціни продовольчих товарів.

Повернутися до цивілізованої світової практики стримання цінових стрибків шляхом своєчасного виходу на ринок із державними ресурсами.

Встановити соціальні стандарти на рівні фактичного прожиткового мінімуму та прискорити запровадження реформи оплати праці в Україні.

2. Підготувати та провести спеціалізовану нараду з питань нестримного зростання цін на продукти харчування та знецінення зарплат і пенсій, за участю керівництва Уряду, Національного банку, Антимонопольного комітету України, власників виробництва товарних груп, роботодавців та профспілок.

3. Підготувати та укласти Меморандум сторін щодо проведення загальної цінової політики на ринку продовольчих товарів.

4. Напрацювати спільні заходи щодо кардинального підвищення ефективності діяльності Антимонопольного комітету України та проведення жорсткої монетарної політики по зменшенню рівня інфляції.   

Президія Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок  звертається до Федерації профспілок України з вимогою включитися у вирішення вищевказаних питань та ініціювати проведення позапланового засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради для розгляду зазначених проблем.