Заходьте на веб-портал Пенсійного фонду і контролюйте свої внески
03.11.2017 15:11

19 жовтня відбулася зустріч профспілкового активу ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» зі спеціалістами Павлоградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області, які розповіли про Пенсійну реформу.

Заступник начальника Павлоградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області Марина Петрівна Сєрських повідомила, що з 1 квітня створено Павлоградське об'єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області. Проведено реорганізацію управління Пенсійного фонду України в Павлограді та Павлоградському районі шляхом злиття з управліннями Пенсійного фонду України в Юр'ївському районі та місті Тернівка.

Вона розповіла про основні етапи модернізації та розвитку Пенсійного фонду. Існує розпорядження Кабінету міністрів від 14 вересня 2016 року «Про схвалення Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року».

– Головне завдання Пенсійного фонду – це звичайно, пенсійне забезпечення наших громадян, – підкреслила Марина Петрівна, – а також ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному страхуванню. Ми передбачаємо удосконалення прийому громадян і підвищення продуктивності та ефективності послуг. На жаль сам Пенсійний фонд зараз перебуває в стадії реформування, проходить оптимізація наших процесів, іде велике скорочення. Але ми сподіваємось, що це не вплине на якість послуг. Будуть створюватися окремі агентські пункти в банках, територіальних громадах, на підприємствах, де будуть закріплені представники Пенсійного фонду, які будуть обслуговувати громадян. Це прописано в Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду. І впровадження електронної пенсійної справи, чім ми з вами зараз займаємось. Всі ви знаєте, що існує людський фактор. В майбутнім його можливо и не буде існувати. Для призначення пенсії  треба буде мати страховий стаж, заробітну плату і правильно оформлені документи.

Пенсія призначається за даними реєстру застрахованих осіб. Ці дані мають бути вірними, правильно оформленими і обов’язково перевірятися кожен рік застрахованими особами. Як це можна зробити? Пенсійний фонд розширює електронні послуги, існують послуги веб-порталу Пенсійного фонду. Необхідно зареєструватися на цьому веб-порталі. Якщо ви маєте електронну підпис, ви можете дома самостійно зареєструватися і вийти на веб-портал електронних послуг.

До речи, дуже цікава інформація про кожну особу. Якщо ви відкриєте свою персональну сторінку, ви можете побачити: якщо ви пенсіонер – свою пенсійну справу,  якщо ви застрахована, працююча особа, ви побачите на якому підприємстві ви працювали, чи сплачувало за вас підприємство внески і скільки у вас накопичено страхового стажу. В рамках пенсійної реформи це дуже важливо і актуально. В майбутньому будуть працювати спеціалісти Пенсійного фонду тільки в агентських пунктах. У вас не буде можливості звернутися до нас персонально. Буде зв'язок через гарячі телефонні лінії, або, техпідтримки. Тому треба поки ще є така можливість, перевіряти свої персональні данні в Пенсійному фонді.

Урядом планується призначення пенсії за 20 хвилин. Не 10 днів, як зараз, а існує задача скорочення періоду призначення пенсії. Тому ми закликаємо вас як керівників підприємств та профспілкових лідерів доносить до людей, що існує така можливість контролювати дані сплати внесків в Пенсійний фонд.

Одним із завдань, які на сьогодні є – це виплата пенсій в підвищеному розмірі. На перший план виходить наповнення бюджету Пенсійного фонду. Звичайно, треба, щоби вистачало коштів на підвищення розміру пенсій українців. Як це зробити? У нас йде і легалізація заробітної плати, і детінізація. Існує ряд законодавчих актів про створення на підприємствах агенцій, профспілкові організації  можуть приймати участь в інспекційних відвідуваннях і разом с інспекторами праці контролювати заробітну плату своїх працівників.

Олена ТКАЧ