Зарплату! Соціальну справедливість!
20.06.2018 11:43

Під такими закликами 19 червня під стінами Верховної Ради України відбулась акція протесту шахтарів з вугільних підприємств державного сектору, які вимагають ліквідації багатомільйонної заборгованості по зарплаті та вирішення проблем фінансування їх подальшої роботи.

 

Разом з Профспілкою працівників вугільної промисловості України зі схожими вимогами до влади звернулись представники громадських організацій чорнобильців, воїнів-афганців, ветеранів АТО, а також колеги зі СПО об’єднань профспілок.

Шахтарі переконані, що урядовий курс на реформування вугільної галузі шляхом скасування державних програм підтримки вугледобувних підприємств є хибним. Через відсутність інвестицій для стабілізації перехідного періоду відбувається руйнація підприємств державного сектору, що загрожує масовим безробіттям у вугільних регіонах, зростанням соціальної напруги.

Найбільш жахлива ситуація склалась у Донецькій області, зокрема, на Державному підприємстві «Селидіввугілля», де заборгованість із заробітної плати складає майже чверть від загальної заборгованості, схоже становище спостерігається на підприємствах Лисичанськвугілля, Первомайськвугілля, Торецьквугілля, Мирноградвугілля, Волиньвугілля та самостійних шахтах Південнодонбаська № 1 та імені М.С.Сургая.

Вимоги мітингувальників конкретні - прийняття законопроекту № 8362 від 16.05.2018 р. «Про внесення змін до Закону України « Про Державний бюджет України на 2018 рік», що дозволить збільшити на 2.8 млрд. грн. видатки цьогорічного Держбюджету для фінансування вітчизняного виробництва вугілля та реформування державного сектору вугільної промисловості, а також погашення зарплатних боргів.

Звернення від учасників акції передано Голові ВР України А. Парубію, народним депутатам, Прем'єр-міністру України В. Гройсману та Міністру енергетики та вугільної промисловості України І. Насалику.

(Прес-центр ФПУ)