ПАМ’ЯТІ ЗАГИБЛИХ ВОЇНІВ-ШАХТАРІВ ПечатьE-mail
30.09.2024 16:00


30 вересня, напередодні Дня захисників та захисниць України, у Пам’ятного знаку на честь загиблих воїнів, розташованого біля адмінбудівлі «Павлоградвугілля», відбулася презентація книги «Вірні сини України».

 

Написана журналісткою Ліною Черних з ініціативи адміністрації «Павлоградвугілля» та шахтарських профспілок, книга вмістила в себе зворушливі історії про шахтарів, які віддали своє життя, захищаючи Батьківщину від російських загарбників.

 

 

На зустріч прийшли рідні та близькі полеглих героїв, волонтери, керівники міста та «Павлоградвугілля», представники шахтарських профспілок, громадських організацій Павлограда. У своїх виступах вони відмічали, що саме шахтарі одними з перших стали на захист країни. З початку збройної агресії росіян до лав Збройних Сил України долучилися понад 4 тисяч  працівників шахт та філій ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля». А своє життя за Батьківщину, за майбутнє дітей на онуків віддали понад двохсот шахтарів. Історії багатьох з них увійшли у Книгу пам’яті «Вірні сини України».

 

 

На презентації книги виступили виконавчий директор ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Сергій Воронін, Павлоградський міський голова Анатолій Вершина, представники шахтарських профспілок, рідні загиблих захисників.

«Ми дякуємо родинам та побратимам захисників, які поділились з нами спогадами та життєвими історіями, вдячні керівникам шахтарських профспілок за суттєву підтримку. Ця збірка об’єднала 154 історії наших полеглих колег. Але, на жаль, їх кількість набагато більша та зростає з кожним днем. Тому ми продовжимо збір історій та будемо доповнювати видання», - сказав Сергій Воронін.

 

 

Від імені Дніпропетровського теркому Профспілки вугільників на презентації виступив член Президії теркому, голова первинної профспілкової організації шахти «Дніпровська» Юрій Савкін. «Ми віримо, - сказав він, - що пам’ять про подвиги наших воїнів назавжди залишиться у наших серцях, а їхні імена – на сторінках історії України. Терком Профспілки вугільників надає постійну волонтерську допомогу Збройним Силам. Ми турбуємось про кожного, хто боронить нашу землю, співпрацюємо з шахтарями Великої Британії, які передали для потреб ЗСУ вже 22 автівки, обладнання та медикаменти, і дали продовжують нам допомагати. Воїнам-захисникам надають допомогу практично всі первинні профспілкові організації шахт і філій «Павлоградвугілля». Це наш обов’язок, і разом ми переможем ворога».

 

 

…Примірники книги «Вірні сини України» розміщені в холі адмінбудівлі «Павлоградвугілля» та на вугільних підприємствах Західного Донбасу - щоб всі могли більше дізнатися про полеглих героїв-шахтарів.