УНІКАЛЬНІЙ ШКОЛІ ДЛЯ ДІТЕЙ-ІНВАЛІДІВ – 15 РОКІВ ПечатьE-mail
11.09.2024 22:16

29 серпня Павлоградській громадській організації «Школа Ірини» виповнилося 15 років. Весь цей час Дніпропетровська територіальна організація Профспілки вугільників була поруч і надавала благодійну допомогу дітям-інвалідам.

З 2009 року у Павлограді «Школа Ірини» виконує роботу із соціальної адаптації та інтеграції у суспільство дітей-інвалідів з порушенням інтелекту. Також тут надають допомогу та психологічну реабілітацію їхнім батькам. Це перша у Дніпропетровській області школа сімейного типу для дітей-інвалідів з порушенням інтелекту різного ступеня, які не задіяні у діючій державній системі освіти та виховання, які постраждали внаслідок недбалого медичного лікування.

Нагадаємо, що «Школа Ірини» була створена батьками такої ж дитини, без матеріальної та правової підтримки міської влади, лише самотужки, які здобули досвід та знання в одній із київських приватних шкіл. Переживаючи власний біль, в них виникло природне бажання допомагати іншим батькам чинити опір страшному діагнозу. Так зібралося коло людей з подібними проблемами.

Навчання дітей-інвалідів в «Школі Ірини» безкоштовне і існує лише за рахунок благодійності організацій та людей, небайдужих до горя батьків. До початку війни у програмі школи було 16 предметів: математика, розвиток мови, читання, письмо, Боже слово, самообслуговування, сенсорний розвиток, праця, малювання, драматизація, собакознавство, фізкультура, комп'ютер, два види музичних занять, а також індивідуальні заняття зі спеціалістами - логопедами, психологами, тощо. Замість складних текстів – тематичні малюнки, драматизація творів, і насамперед розвиток моторики, тому що у дітей порушено координацію рухів, вони не можуть орієнтуватися в просторі. Наприкінці кожного навчального року підбиваються підсумки. Великою перемогою вважається, якщо хоч одна підопічна дитина з 1 вересня піде у звичайну школу. Успіхи очевидні, але власного будинку у «Школи Ірини», нажаль, досі немає.

Доброю традицією стало проведення свят для дітей. Під час цих заходів проводяться концерти, конкурси, виставки робіт як дітей, так і батьків, адже вони також потребують психологічної підтримки. Нажаль, мами отримують мізерну допомогу з догляду за дитиною-інвалідом, і немає жодної можливості влаштуватися на роботу, тому організація шукає спонсорів для подальшої діяльності.

29 серпня відбулось свято першого дзвінка і дня народження «Школи Ірини». Дітей і батьків гостинно прийняли господарі кафе «Ануш», котрі вже не вперше стають спонсорами заходів для дітей-інвалідів. Тут пройшло багато конкурсів, діти читали вірши, співали пісні, а батьки згадували, як все починалось і які результати їхні діти отримали, відвідуючи цю унікальну школу.

Дніпропетровська територіальна організація Профспілки вугільників на постійній основі надає матеріальну та моральну допомогу «Школі Ірини». Так було і на Новий рік, і на закінчення навчального року, і на День захисту дітей, і на день народження школи. Кожен з дітей отримав подарунок, навіть ті, хто не зміг потрапити на свято – до них приїхали з подарунками додому.

Подружжя Манасян - Андрій та Ірина - взялося за велику та дуже важку працю. Вони створили школу для найважчих дітей, яких нікуди не хочуть брати на навчання та адаптувати до яскравого, насиченого життя, як це робиться у всьому цивілізованому світі. Але саме цим і займаються люди, які не зламалися самі та іншим допомагають вистояти. Нажаль, за 15 років існування школи міська влада не знайшла приміщення для цих дітей.

Олена ТКАЧ