ЗА БЕЗПЕЧНЕ ТА ЗДОРОВЕ ВИРОБНИЧЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПечатьE-mail
11.05.2023 08:55


Напередодні Всесвітнього Дня охорони праці в Будинку профспілок відбулася нарада з питань праці, в якій серед інших взяли участь представники технічної інспекції праці Дніпропетровської територіальної організації Профспілки вугільників Сергій Жилко, Володимир Острогляд та Василь Яворський.

Цього року День охорони праці пройшов під девізом «Безпечне та здорове виробниче середовище – основний принцип та право на роботі». Головний висновок наради: підписано Угоду про співпрацю між Дніпропетровським обласним об’єднанням профспілок та Південно-Східним межрегіональним управлінням Державної служби з питань праці. І це, як зазначалось, дуже символічно, адже даний напрям роботи завжди був і залишається для профспілок одним з найголовніших. Особливо зараз, в умовах війни, коли працівники отримують виробничі травми ще й від ворожих обстрілів. З метою посилення уваги до охорони праці, соціального захисту постраждалих профспілки області, в тому числі терком Профспілки вугільників, звертались до Уряду з пропозиціями щодо спрощення процедурі розслідувань нещасних випадків на виробництві. Ці пропозиції враховані у постанові Кабміну з цього питання, прийнятій у січні цього року.

Профспілки також приділяють велику увагу посиленню громадського контролю за забезпеченням належних і безпечних умов праці. Так, минулого року їх представники разом з первинними профорганізаціями провели більше двох тисяч обстежень підприємств та склали відповідні акти про необхідність усунення виявлених порушень. І відзначимо, що до більшості з них роботодавці дослухались. Важливо й те, що вдається забезпечити участь профспілкових представників у всіх комісіях з розслідування нещасних випадків на виробництві.

Спираються профспілки у цій важливій роботі й на допомогу спеціалістів Держпраці, що знайшло відображення й у згаданій вище Угоді про співпрацю. На важливість взаємодії з профспілками наголосили під час своїх виступів на заході начальник Південно-Східного межрегіонального управління Держпраці Валерий Тригубенко, спеціалісти служби Алла Ламанова та Володимир Петровенко. Вони також поінформували учасників заходу стосовно новацій в законодавстві про працю та її охорону, аспектів роботи цього державного органу, а також відповіли на запитання присутніх.

На честь Всесвітнього Дня охорони праці кращі представники профспілок та працівники Держпраці були відзначені Почесними грамотами президії облпрофоб’єднання. Серед нагороджених і представник Західного Донбасу – технічний інспектор праці теркому Профспілки вугільників  Василь Яворський. Нагороди вручив голова обласного об’єднання профспілок Анатолій Яловий.


НАША ДОВІДКА


Питання охорони праці – одне з найважливіших на шахтах і філіях «Павлоградвугілля». Робиться в цьому плані чимало, але й серйозні проблеми, на жаль, залишаються. Цифри, які приводимо нижче, свідчать про те, що в цьому питанні є ще багато «вузьких місць». Виробничий травматизм за 2022 рік характеризується наступними даними: всього по «Павлоградвугіллю» - 136 випадків (у тому числи 4 зі смертельним наслідком); по ШУ ім. Героїв космосу – 35 травмованих; по ШУ «Дніпровське» - 33 травми; по ШУ «Тернівське» - 30 травм. Смертельні випадки сталися на ШУ ім. Героїв космосу, «Дніпровське», «Тернівське» та Першотравенському ремонтно-механічному заводі (по одному випадку). За перший квартал цього року картина така: всього по Павлоградвугіллю» - 35 травмованих; «лідирують» ШУ ім. Героїв космосу та ШУ «Тернівське» (по 11 травм).