21 листопада - День Гідності та Свободи ПечатьE-mail
21.11.2022 16:11


Сьогодні в Україні відзначається День Гідності та Свободи, який встановлено згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох знаменних подій у новітній українській історії - Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Саме 21 листопада 2013 року відбулися перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Однак на відміну від подій Помаранчевої революції, цього разу обстоювання гідності та свободи коштувало багатьох життів українських патріотів: за офіційними данними, більше 100 людей були вбиті, а понад 2 тис. поранені.

Навесні 2014 року розпочалася військова агресія росії, яка супроводжувалася окупацією Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей.

Тема цьогорічного відзначення дати – «Революція Гідності – перший переможний бій великої війни».



 

Як зазначив на своїй сторінці у Фейсбуці заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко, "Профспілчани були в епіцентрі всіх цих буремних подій. А Будинок профспілок став прихитком для сотень протестантів. За його вікнами – творилася історія. Під час помаранчевої революції тут був її штаб.

А 1 грудня 2013 року в будівлі було створено інший Штаб - національного спротиву. Тут працювали кухня, пункт збору теплого одягу та пресцентр. На верхніх поверхах був медпункт, а ще – місце для ночівлі самооборонівців.

Під час штурму 19 лютого - на верхніх поверхах Будинку профспілок почалася пожежа…

 

 

Люди вистояли, революція перемогла, а Будинок профспілок ми повністю відновили.

І лише профспілки виділили приміщення та відкрили у себе Національний музей Революції Гідності.

Відколи почалася повномасштабна війна, Будинок профспілок знову відчинив свої двері – цього разу для військових.

Сьогодні Гідність та Свобода набули для українців особливого значення.

271 день наші воїни боронять їх на фронтах. А решту українців підтримують в тилу, з кожним днем наближаючи нашу перемогу. І ми обов’язково відродимо нашу Україну.

Як відбудували з попелища Будинок профспілок, так відбудуємо кожне зруйноване рашистами місто і село. Тому що Гідність і Свобода для нас не просто слова – це сутність життя кожного з нас. Українці незламні! Перемога буде за нами!"

 

Джерело: https://www.facebook.com/vladimir.sayenko