Перезимуємо: завершується підготовка шахтних котельних до опалювального сезону ПечатьE-mail
15.09.2022 15:53


Станом на 13 вересня система опалення на шахтах та філіях готова до нового опалювального періоду на 80%. Колектив Павлоградського енергопідприємства ДТЕК Павлоградвугілля планує завершити підготовчі роботи до 15 жовтня.

Цього року підготовці шахтних котельних до зими заважали суттєві складнощі, викликані повномасштабним нападом росії на нашу країну. Це і брак персоналу, частина якого виїхала за межі регіону, за кордон, а частина – була мобілізована до збройних сил. І брак коштів на закупку обладнання та матеріалів. Та енергетики Павлоградського енергопідприємства зуміли їх подолати, щоб стабільно забезпечувати шахти та допоміжні підприємства гарячою водою для бань, та опаленням із настанням холодів.

Зокрема, на вивільнені вакансії прийняли нових співробітників. Серед яких як мешканці регіону, що втратили роботу через закриття низки бізнесів та підприємств, так і переселенці з тимчасово окупованих територій де тривають бойові дії. Новачків радо прийняли у колективі, організували навчання та адаптацію.

 

 

Щоб заощадити кошти на закупівлю необхідних матеріалів, павлоградські енергетики усі роботи з оновлення проводили власними силами, без залучення підрядників. Завдяки цьому, підготовка до осінньо-зимового періоду триває згідно з графіком.

На даний час проведені ревізії котлів та обладнання на всіх котельних, що обслуговують шахти та філії ДТЕК Павлоградвугілля. На деяких з них наразі завершуються ремонтні роботи та технічні оновлення.

 

 

Сьогодні на фінальній стадії ремонт котлоагрегатів котелень шахтоуправління Тернівське. На шахті Західно-Донбаська наразі завершують відновлення котлів на першому і третьому блоках. На третьму блоці у котлі повністю замінили трубну частину, триває його обмуровання.

На першому блоці Західно-Донбаської, аби економити витрати на паливо та електроенергію, змонтований додатковий котел КЕ-4-14, він менш потужний, ніж існуючі (КЕ-10-14 та ДКВр-20-13) і буде застосовуватись як допоміжний в періоди низьких температур.

Окрім цього, щоб економити електрику, придбали і змонтували енергозберігаючі насоси для котельних ШУ Дніпровське та повітряподаючого стовбуру шахти Ювілейна (ШУ Першотравневе).

 

 

«Відтепер на котельні Ювілейній є необхідний резерв насосів, котрі задіяні у підігріві повітря, що циркулює у підземних гірничих виробках, - коментує Олександр Шеремет, головний інженер Павлоградського енергопідприємства. – На цьому підприємстві збільшується інтенсивність гірничих робіт, тож зростає і обсяг необхідного повітря. Останнім часом тут були задіяні одночасно усі існуючи насоси. В разі зупинки одного з них, оперативно замінити обладнання було нічим. Тепер ми маємо аварійний резерв для стабільної роботи».

Складніша ситуація з підготовкою до зими котельної шахті Білозерська, що на Донеччині. Місто Білозерське, біля якого працює підприємство, періодично потерпає від зневоднення через обстріли Карлівської фільтрувальної станції з якої туди подається вода. То ж енергетики, разом з керівництвом шахти, змушені формувати запаси води та займатися пошуком альтернативних джерел водозабезпечення.

 

 

«Але ми все одно разом з колегами шахтарями ми готуємо до зими шахту Білозірську, - зауважує Олександр Шеремет. - Спільними зусиллями на котельних підприємства відремонтували трубопроводи, запірні пристрої, провели ревізію насосів. Колеги білозірці допомогли відремонтувати конвеєри золовидалення, димосос №1. Вони вже придбали, днями чекають поставку енергоефективних живильних насосів, котрі в опалювальний період забезпечать безперебійну роботи котелень».

Аби на підприємствах з настанням холодів у приміщеннях було тепло, а в банях – гаряча вода, підготовка до холодів у павлоградських енергетиків починається одразу ж після завершення поточного опалювального сезону. Так само відбулось й цього року.

«Зимові морози і у мирні часи – суворе випробування на міць для наших підприємств. А у війну перелік загроз збільшився кратно. Та наш колектив завжди готується до будь-якого розвитку подій. Ми прораховуємо різні варіанти можливих ризиків і свої дії у разі надзвичайних ситуацій, - каже Сергій Аргат, директор філії Павлоградське енергопідприємство ДТЕК Павлоградвугілля. – Наразі ми завершуємо підготовку наших котельних до опалювального сезону, і певні, що наші підприємства будуть зігріті і з гарячою водою. Це наш вклад в майбутню Перемогу, наша підтримка багатотисячного колективу шахтарів ДТЕК Енерго і нашої країни, це ще раз є підтвердженням того, що наша компанія є відповідальним роботодавцем та надійним партнером країни».

 

 

Тетяна КОПИЛОВА