НАВЧАННЯ ПРОФСПІЛКОВИХ АКТИВІСТІВ ПечатьE-mail
14.04.2021 14:44


Дніпропетровське облпрофоб'єднання – серед найкращих в системі профспілкової освіти. Потрапив до гурту «передовиків» і Дніпропетровський терком Профспілки вугільників. І це не випадково: профспілкове навчання – одне з головних напрямків в роботі теркому.

Навчання профспілкового активу терком проводить вже більше 15 років. Спеціальні курси в Зональному навчальному центрі облпрофоб'єднання проходять голови первинних профспілкових організацій шахт і філій, голови дільничних комітетів, громадські інспектори, бухгалтери, активісти Молодіжної ради - всього близько 150-180 осіб щорічно (за винятком 2020 року у зв'язку із пандемією).

Теми семінарів вибираються з урахуванням побажань профактиву, а акцент, звичайно ж, робиться на актуальності і злободенності. Для закріплення матеріалу по пройдених темах терком спільно з Зональним центром щорічно видає спеціальні брошури.

Про високий рівень організаційної роботи в цій провідній членській організації облпрофцентру свідчить й проведені нещодавно в навчальному центрі семінари. До речі, у Центрі є всі можливості для проведення ефективних і плідних занять. Учбовий заклад спеціалізується на навчанні профспілкових кадрів за такими пріоритетними напрямками, як законодавство про працю, охорона праці і його безпека, захист трудових і соціально-економічних прав працівників, психологічні аспекти взаємин в колективі, робота з молоддю і т. д. Навчальна частина Центру постійно вдосконалює форми і методи навчання: широко використовуються активні форми навчання - тренінги, ділові ігри, впроваджуються інноваційні освітні технології.

Велику роль в навчальному процесі відіграє обмін досвідом між профспілковими активістами різних підприємств. Адже у кожного з них є свої приклади, як досягти цілей в тому чи іншому життєво важливому питанні. Навчаються вони і один у одного - старші передають досвід молодим, а молоді не дають «нудьгувати» старшим, і нерідко на семінарах розпалюються досить палкі дискусії.

«Спілкуючись з профспілковими активістами вугільної галузі Західного Донбасу, - зазначив голова облпрофоб'єднання Віталій Дубіль, - ще раз переконався у тому, що в них є не тільки зацікавленість в отриманні нових знань з різної тематики, але й готовність застосовувати їх у своїй повсякденній роботі. Бо життя стрімко змінюється, дуже непросто нині складаються стосунки з роботодавцями різних рівнів, є й питання як до них, так і до органів влади щодо вирішення соціально-побутових проблем. Вирішення цих питань залежить від нашої єдності, спільних активних дій, принциповості профспілкових лідерів. І ми не повинні розчаровувати людей».

Профактивісти відзначили хороший рівень організації семінарів в Навчальному центрі: слухачі виїжджають з Дніпра, «озброєні» багажем нових знань і навичок. Вони кажуть, що було і цікаво, і корисно. Щоправда, є й деякі побажання на майбутнє: ще більше урізноманітнити програму навчання, запрошувати не тільки психологів, а й конфліктологів, більше часів відводити проблемам охорони праці та інше.

«В принципі, профспілкові активісти отримали вичерпні відповіді на питання, які нас цікавили - так би мовити, «законспектували» дещо для себе в розумі, - резюмував голова первинної профспілкової організації шахти «Дніпровська» ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Юрій Савкін. - Наше завдання тепер - донести отримані знання до колективів».

…Іншими словами, те, про що йдеться на навчанні, має і велику практичну користь, і широкий суспільний резонанс. Ось чому в планах Дніпропетровської територіальної організації ППВП - вдосконалення навчального процесу, розширення тематики навчальних програм, подальша співпраця з Зональним центром облпрофоб'єднання, який сьогодні по праву вважається одним з кращих в Україні.