ШАХТАРІ АПЕЛЮЮТЬ ДО КЕРІВНИЦТВА ДЕРЖАВИ ПечатьE-mail
18.03.2021 15:25


Шахтарі Західного та Центрального Донбасу вчергове звернулись з листом до Президента України Володимира Зеленського з приводу актуальних питань вугільної галузі та кризи, в якій опинились шахтарі та їх сім’ї на протязі останніх двох років. Лист направлено також Прем’єр-міністру, Голові Верховної Ради, Голові Правління НЕК Укренерго, Голові Профспілки працівників вугільної промисловості та Голові Незалежної профспілки гірників України.

На Всеукраїнській нараді шахтарів, яка відбулась 25 лютого минулого року, розглядалось питання подальшої долі вугледобувної галузі та теплової генерації України. Гірники з надією сприйняли оприлюднені Вами кроки, направлені на порятунок їхніх підприємств та шахтарських містечок.

Нажаль підсумки роботи 2020 року та перші місяці поточного року наявно свідчать про невирішеність проблем вугільної галузі. Замість поліпшення ситуації стан вугільних підприємств значно ускладнився. А це безпосередньо впливає на життя більше 60 тисяч шахтарів та їх родин.

Невиконання обіцянки щодо забезпечення сталої та безпечної роботи енергосистеми та функціонування ринку, збуту вугільної товарної продукції, призвели до майже тримісячного простою у 2020 році вугледобувних підприємств країни. Це, в свою чергу, не дало змогу накопичити достатньо вугілля на складах ТЕС для забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового періоду в країні.

Крім того, викликає подив антидержавницька позиція з приводу відновлення імпорту електроенергії з Росії та Білорусі – зволікання з його припиненням знищить вугледобувну галузь країни.

Внаслідок помилок та адміністративного втручання НКРЄКП у ціноутворення на ринку електроенергії (штучно встановленні цінові обмеження на електроенергію) у вугільних шахт та ТЕС відсутні кошти на своєчасне оновлення видобувного та генеруючого обладнання.

Крім того, можновладці, нажаль, самоусунулись від найбільш гострої проблеми галузі – проблеми неплатежів. Усі не тільки «забули» про заборгованість ДП Енергоринок перед вугільними ТЕС та шахтами, яка складає 3,5 млрд. грн., а взяли курс на нарощування поточних боргів. Борг НЕК Укренерго перед усіма генеруючими компаніями більше 10,3 млрд. грн., у тому числі борг перед вугільними тепловими електростанціями та шахтами Західного Донбасу складає 2,4 млрд. грн, в тому числі за січень 2021 року більше 1 млрд. грн.

За відсутності коштів на справедливе підвищення шахтарям заробітної плати, така ситуація зводить нанівець Ваші слова про відновлення престижності шахтарської праці. Шахтарі, наші дружини, діти та батьки вкотре поставлені на межу виживання.

З метою вирішення проблем та виходу із системної кризи вугледобувної галузі, необхідно прийняти наступні кроки:

•  для забезпечення замовленнями вітчизняних енергетиків та шахтарів, відновити заборону імпорту електроенергії з Республіки Білорусь та РФ;

•  терміново організувати зустріч на урядовому рівні за участю керівника НЕК Укренерго, керівників підприємств вугільної генерації, галузевих профспілкових лідерів для вирішення питання термінового погашення боргів перед підприємствами галузі;

•  відмінити дію цінових обмежень на ринку електроенергії з метою отримання справедливої ціни.

Шахтарські колективи Західного та Центрального Донбасу неодноразово доводили, що здані забезпечувати енергонезалежність країни та спроможні захищати свої права. Ми дуже сподіваємося на мудрість нашої влади та прийняття необхідних рішень для стабілізації ситуації в галузі.

(Від Дніпропетровської територіальної організації ППВП звернення підписали голова теркому Сергій Юнак, голови первинних профспілкових організацій шахт і філій ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Володимир Фурда, Сергій Рижков, Юрій Савкін, Іван Мороз, Володимир Косарєв, Іван Дьяков, Олександр Носань, Олексій Коновалов, Петро Небогатих, Олександр Береза, Володимир Лимар, Володимир Пяничук, Роман Чернобров, Олена Ганіна, Сергій Гармаш, Олександр Улінець, Ольга Гриб, Микола Оксень, Анатолій Лобко)