ПРОФСОЮЗ ПРИЗЫВАЕТ: НЕ ДОПУСТИМ УНИЧТОЖЕНИЯ УГОЛЬНОЙ ОТРАСЛИ!
15.05.2020 15:36

На состоявшемся 14 мая заседании Президиума Днепропетровской территориальной организации ПРУП рассмотрены актуальные на сегодняшний день вопросы, связанные с возобновлением работы шахт и филиалов ЧАО «ДТЭК Павлогралуголь», а также с судьбой угольной отрасли в целом.

С информацией о сложившейся ситуации выступил председатель теркома ПРУП Сергей Юнак. Как отмечалось, наконец-то создан и заработал Антикризисный энергетический штаб, разработан и утвержден правительством прогнозный энергетический баланс на 2020 год. Однако это только начало решения проблемы. Прогнозный баланс дал ответ на вопрос, сколько электроэнергии от ТЭС, а, значит, и угля потребуется в этом году. Но все еще не решен вопрос с рыночными ценами на электроэнергию для предприятий генерации. Их искусственно сдерживают на уровне ниже себестоимости, ниже, чем затраты на производство электричества от ТЭС. Так, в ночные часы, когда диспетчер в основном «включает» ТЭС, максимальный тариф всего 93 коп. (!). Это гораздо ниже, чем себестоимость производства электричества. А в дневной максимум тариф ограничен потолком в 1 грн 40 коп. Это ближе к реальным затратам энергетиков. Но никак не компенсирует «минус» и убытки, которые накапливаются от ночных поставок.

Поэтому понятно, что уголь нужен. Но если ТЭС будут отпускать электричество из нашего угля по убыточным ценам, то и шахты не получат достаточно денег для поддержания производства и выплаты зарплаты. На сегодняшний день шахты должны поставщикам оборудования и материалов огромные суммы. Денег едва-едва хватает на выплату зарплаты сотрудникам. Без нормальной работы энергорынка и рыночных цен на электричество будет проблематично восстановить работу шахт.

Позиция профсоюза остается неизменной: необходимо безотлагательно навести порядок на рынке электроэнергии. Шахтеры борются за свое право на труд, за сохранение рабочих мест, ведь если олигархи не договорятся и на тепловой генерации будет поставлен крест, то как минимум три города нашего региона - Павлоград, Терновка и Першотравенск, а также три района - Павлоградский, Юрьевский и Петропавловский - просто умрут. Оставшись без работы, люди не в состоянии будут прокормить свои семьи.

Ситуация более чем критическая. В связи с этим терком ПРУП обращается к членам профсоюза и всем неравнодушным гражданам с призывом поддержать петицию, в которой содержится обращение к Президенту Украины с требованием принять безотлагательные меры по спасению угольной отрасли.

Текст петиции с пошаговой инструкцией по ее подписанию публикуется ниже. Призываем также всех неравнодушных жителей Западного Донбасса высказать в социальных сетях свое мнение по поводу возможного закрытия шахт и критической ситуации в угольной отрасли. По этим вопросам обращаться: в Павлограде - 050 757 31 01 (Елена Ткач), в Терновке - 066 703 58 35 (Алена Поддуева).

 

*   *   *

На заседании Президиума теркома ПРУП рассмотрен также ряд других актуальных на сегодняшний день вопросов. В частности, озвучены требования к руководству ЧАО «ДТЭК Павлоградуголь» и ООО «ДТЭК Энерго»: возобновить работу ЧАО «ДТЭК Павлоградуголь» с 16.05.2020 г.; погасить задолженность перед профсоюзом по Коллективному договору и оздоровлению за 2019 г.; выделить средства для оздоровления детей и трудящихся ЧАО «ДТЭК Павлоградуголь» в 2020 г.

 

*   *   *

Петиція «Врятуйте вугільну галузь України, виженіть Геруса з енергетики!»

Автор (ініціатор): Шебанов Леонід Сергійович. Дата оприлюднення: 08 травня 2020.

Шановний Президент Володимир Олександрович Зеленський!

Шахтарі України звертаються до Вас за допомогою. Ми вірою і правдою довгі роки працювали для нашої країни, добували вугілля, жертвували життям щоб в нашій державі було світло і тепло. Шахтарський труд дуже важкий, але ми завжди готові добувати вугілля для України.

Але зараз нам потрібна Ваша допомога. В галузі катастрофа. Шахтарська праця і вся наша енергетична галузь вже не просто в небезпеці, вона ГИНЕ!!! Наші підприємства в простої і незрозуміло коли вийдемо з нього. Наше вугілля добувається нашим потом і кров'ю, але зараз воно нікому не потрібне. Вугілля стільки, що залишається його тільки «їсти». Тисячі людей без роботи і практично без засобів до існування!!! Зупинені всі шахти, майже не працюють теплоелектростанції, які споживають НАШЕ УКРАЇНСЬКЕ ВУГІЛЛЯ. Навіть у державного «Енергоатому» немає коштів на виплату зарплатної плати і купувати паливо. А що з містами буде, що з містами буде? Та не буде наших шахтарських міст!

Вугілля почало накопичуватися на складах ще півроку тому, коли дозволили імпорт російської електроенергії. Це дозволив уряд Гончарука, руками депутата Геруса. Через цих «професіоналів» Росія всю зиму скидала нам в країну свою електроенергію, щоб не зупиняти свої підприємства, щоб годувати своїх людей. А наші підприємства тепер не працюють, і ми залишаємось без шматка хліба. Шахти - банкрути, теплові станції - банкрути, атомні станції - банкрути.

Гончарук нічого хорошого для шахтарів не зробив. Але він винен в тому, що взяв до себе в помічники Геруса, який поставлений на цю посаду, спеціально, щоб шкодити, працючи на свою кишеню. Ця людина - руйнівник і паразит. І за короткий час розвалив все, що міг - ДОКЕРУВАВСЯ! Він дбає за російські інтереси, не за наші.

Цілих півроку всі заплющували очі, на те що творить Герус, поки все не зруйнувалося практично остаточно. Коли закриються наші українські шахти, тоді ми дізнаємося справжню ціну російської електроенергії, кривавої електроенергії. Грошей не буде у шахтарів - в шахтарських містах життя зупиниться. У магазинах ніхто купувати нічого не буде, міста просто помруть!

А далі Росія повністю заволодіє рубильником в Україні і все! Вся наша незалежність закінчиться. Захоче Росія вимкнути рубильник в Україні і все - пиши пропало!

У нашій країні найбільші в світі запаси вугілля, ми шахтарі вміємо працювати, годувати наших дружин і дітей !! Купувати електроенергію у Путіна - це злочин проти українського народу. Ми що, даремно воюємо за свою країну ??!

Ми Вас просимо втрутитися і навести лад в паливоенергетичній галузі, нам треба жити годувати свої сім'ї і міста!

Перше. Потрібно вирішити проблеми в галузі. Життя має повернутися в нормальне русло, шахтарський край повинен жити. Дайте доручення Вашим депутатам, парламенту, міністрам, нехай повернуться до нас обличчям, а не тим місцем, яким зараз.

Друге. Слідом за Гончаруком вимагаємо відправити у відставку паразита Геруса і притягнути до відповідальності за руйнування шахт і енергетики.

Володимир Олександрович, ми голосували за вас рік тому, тому підтримайте нас зараз Ви!!!. На Пленумі профспілок Ви говорили дуже правильні речі, але ситуація з того часу тільки погіршилась.

Допоможіть шахтарям! Врятуйте нашу галузь!

Шахтарі ДП "Селидіввугілля", ВП "Шахта "Котляревська", ВП "Шахта "1-3 Новогродівська", ВП "Шахта Україна", ВП "Шахта Курахівська".

ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ ПІДПИСАННЯ ПЕТИЦІЇ

• Перейти: https://petition.president.gov.ua/petition/95496

• Якщо Ви вже зареєстровані в системі, то маєте натиснути «Вхід» і пройти авторизацію.

• Якщо Ви вперше на сайті, необхідно пройти реєстрацію.

• Після заповнення даних натискаємо «Створити обліковий запис».

• На мобільний номер, який вказаний при реєстрації, прийде СМС з «Кодом активації». Вводимо його у відповідне поле.

• Натискаємо «Підтвердити».

• На електронну пошту, яка вказана при реєстрації, буде автоматично відправлено лист з особистими даними з сайту (може прийти з затримкою в часі).

• В листі вказано Ваша електронна пошта та пароль для входу.

• Після переходу за посиланням з електронної пошти Вас буде перенаправлено на сайт петицій і з»явиться напис «Ваш обліковий запис активовано».

• Для авторизації натисніть піктограму «Людина».

• На сторінці «Аутентифікація» необхідно ввести електронну пошту та пароль (надіслано в електронному листі).

• Натиснути «Підтвердити».

• На сторінці петиції, якщо Ви авторизовані, в правій стороні екрану буде кнопка «Підписати».

• Після підписання петиції на Вашу електронну пошту буде відправлено лист-підтвердження підпису (можлива затримка в отриманні листа).

• Підтвердження необхідно, інакше Ваш голос не буде зарахований.

• У листі-підтвердженні буде посилання на підтвердженні підпису. Натиснувши на посилання, Ви підтвердите свій підпис і автоматично перейдете на сторінку петиції.

• Підписання петиції завершено.