ЗВЕРНЕННЯ
10.01.2020 15:16

Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок па національному рівні до Президента України Володимира Зеленського

Шановний пане Президенте!

Насамперед зазначаємо, що Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні представляє інтереси понад 7 млн. членів профспілок з різними політичними поглядами та уподобаннями, які складають основу трудового потенціалу у всіх секторах економіки.

 

СПО у своїй діяльності керується демократичними цінностями, правничими засадами, і підтримує європейський курс країни.

Згідно з Конституцією і законами України, міжнародними нормами пріоритетом профспілок є забезпечення прав людини на працю, гідну оплату, безпеку на робочих місцях, соціальний захист ветеранів праці, гарантування доступної і якісної професійної освіти молоді та забезпечення їхньої зайнятості.

Цим, ми повсякденно опікуємося у взаємодії з об’єднаннями організацій роботодавців і органами державної влади.

Крім того, профспілкові органи, члени профспілок є сумлінними платниками податків, військового збору, нарешті виборцями, і вправі розраховувати на те, що їх голос буде Вами почутий, а питання реформування трудових відносин та соціальної політики, які стосуються кожного працівника і членів його сім’ї, не буде вирішуватися кулуарно у закритому режимі, на власний розсуд представниками влади, делегованої Вам народом.

Нажаль, ми вимушені констатувати, що Урядом і депутатами від фракції «Слуга народу» під новорічну ялинку було вкинуте без оприлюднення і попереднього обговорення законопроекти: про працю, щодо окремих питань діяльності професійних спілок, страйки і локаути, соціальне страхування та інші, спрямовані на звуження економічних і соціально-трудових прав та гарантій працівників, усунення профспілок як єдиної правозахисної організації у сфері праці. Вони фактично підривають діяльність профспілок і ведуть до руйнації національного профруху в цілому.

З прийняттям таких законопроектів парламентом ми назавжди втрачаємо унікальну, вибудувану за роки незалежності систему, яка з’єднала в собі європейські цінності, верховенство права та регулювання трудових відносин виходячи з кращих надбань міжнародного досвіду. Тим більше це не припустимо, коли суспільство активно працює над реалізацію Угоди про асоціацію Україна - ЄС.

Ми сподіваємося, що фракція «Слуга народу» дослухається до позиції профспілок і протестних настроїв простих людей. Депутати не допустять прийняття законопроектів, які звужують конституційні гарантії і порушують права трудівників у сфері праці та Конвенції міжнародної організації праці. Прийняття ліберального законодавства стане глибоким розчаруванням для мільйонів людей праці, які пов’язували надію на краще життя, з чим партія «Слуга народу» йшла на вибори і отримала найбільшу підтримку громадян.

Профспілки застерігають про дискредитацію найманого працівника надаючи повну владу над ним роботодавцю. Таке «полегшення» законодавства лише в інтересах великого українського бізнесу і міжнародного капіталу закріплює дисбаланс в трудових відносинах, що неминуче призведе до соціального протистояння в країні, де питання війни і миру стоять досить гостро.

Дії урядових структур, депутатська ініціатива щодо тотальної лібералізації соціально-економічних і трудових відносин збурили суспільство. Зростає невдоволення і в трудових колективах, втрачається довіра до нової влади серед простих працівників, падає її рейтинг у суспільстві.

Зважаючи на негативні обставини, що склалися в соціально-трудовій сфері, звертаємося до Вас, шановний Володимире Олександровичу, як гаранта Конституції, з пропозицією провести зустріч з профспілковим активом 16 січня 2020 року на Всеукраїнському профспілковому віче у м. Києві в МІДКМ (Жовтневому палаці) за участі профактивістів усіх регіонів України, які виступили на захист конституційних трудових і соціально-економічних прав працівників і діяльності профспілок.

Профспілки завжди були і є прибічниками конструктивного соціального діалогу та очікують від влади і роботодавців такого ж ставлення до себе.

 

Григорій ОСОВИЙ,

Голова Федерації профспілок України

 

Михайло ВОЛИНЕЦЬ,

Голова Конфедерація вільних профспілок України

 

Вадим БУБНЯК,

Голова Федерації профспілок транспортників України

 

Анатолій ШИРОКОВ,

Голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок

 

Анатолій ОНИЩУК,

Голова Об'єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність»

 

 

У зв’язку з просуванням урядових законопроектів, які погіршують права і гарантії працюючих та позбавляють профспілки права на їх представництво й захист, 16 січня 2020 року об 11.00 скликається Всеукраїнське профспілкове віче на захист конституційних трудових і соціально-економічних прав працівників і., діяльності профспілок. Віче відбудеться у Міжнародному центрі культури і мистецтв профспілок (Жовтневий палац, м. Київ, алея Героїв Небесної Сотні, 1).

Дніпропетровська територіальна організація профспілки працівників вугільної промисловості візьме участь у Віче.