НАВЧАННЯ ТЕХНІЧНИХ ІНСПЕКТОРІВ ПРАЦІ
11.04.2019 16:14

З 1 по 5 квітня поточного року в м. Києві на базі Академії праці, соціальних відносин та туризму Федерації профспілок України було проведено навчання і перевірка знань з питань охорони праці технічних інспекторів праці та інших представників профспілок. Всього в даному навчальному семінарі взяли участь 46 осіб з понад десяти різних галузевих всеукраїнських профспілок.

Дніпропетровську територіальну організацію Профспілки працівників вугільної промисловості представляв головний технічний інспектор праці теркому Сергій Жилко.

Програма семінару на думку всіх слухачів була насиченою і дуже корисною. Тематика охоплювала весь комплекс різноманітних питань з охорони праці, в тому числі:

1. Сучасний стан умов, безпеки праці, виробничого травматизму і професійних захворювань в Україні та основні напрямки роботи профспілок з цих питань.

2. Основні завдання профспілок щодо вдосконалення громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці.

3. Гарантії прав працівників про охорону праці. практика вирішення питань охорони праці через регіональні та галузеві угоди. Колективні договори.

4. Обов'язки роботодавця щодо створення безпечних умов праці . забезпечення додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці.

5. Органи державного управління охороною праці та органи державного нагляду за охороною праці, їх повноваження. Основні засади здійснення державного нагляду у сфері безпеки і гігієни праці та їх взаємодія з громадським контролем профспілок.

6. Повноваження та правові підстави для здійснення громадського контролю профспілок за додержанням законодавства з охорони праці.

7. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці.

8. Системи управління охороною праці. сучасні вимоги щодо побудови та впровадження системи управління охороною праці.

9. Розслідування та облік нещасних випадків , професійних захворювань і аварій на виробництві.

З лекціями по даній тематиці виступили працівники федерації профспілок України – Юрій Андрієвський, Тетяна Горюн, Валентин Маціяшко, а також Віталій Цопа- ппрофесор, міжнародний аудитор системи охорони праці, Дмитро Матвійчук- головний редактор журналу « Охорона праці», Юрій Гримович - технічний інструктор з правової роботи в економіці, Павло Панченко – представник Державної служби з надзвичайних ситуацій України, Людмила Харчук – завідуюча відділом гігієни та умов праці Держпраці, Анатолій Ставчук- кандидат технічних наук, директор інституту управління економіки та ряд інших доповідачів.

В обговоренні тематики навчання всі представники Укрвуглепрофспілки прийняли саму активну участь, акцентувавши увагу присутніх на проблемних питаннях діяльності профспілкових організацій з питань охорони праці.

За підсумками навчання було проведено екзаменування та вручення відповідних посвідчень технічних інспекторів праці та інших представників Профспілки з питань охорони праці.