ЦІНИ – СТОП!
08.09.2017 09:45

Президія Дніпропетровського облпрофоб’єднання прийняла Заяву з приводу нестримного зростання цін на продукти харчування, яку було надіслано для відповідного реагування Прем’єр-міністру України В. Гройсману, голові Дніпропетровської обласної державної адміністрації В. Резніченку, голові Дніпропетровської обласної ради Г. Пригунову та голові Федерації профспілок України Г. Осовому.

Констатуючи загострення ситуації на ціновому фронті, президія зазначила, що уряд на це чомусь не реагує. Профспілки вважають, йдеться у Заяві, «що перед тим, як оголошувати ціни на продукти харчування вільними, Кабінет Міністрів був зобов’язаний передбачити механізми компенсації для осіб, чий рівень доходів не дозволяє переходити на дорожчий продуктовий набір. Впевнені, що в умовах сьогодення в Україні недоцільно повністю відмовлятися від державного регулювання цін на продукти харчування, поки встановлені соціальні стандарти не будуть відповідати рівню реального фактичного прожиткового мінімуму та гідної заробітної платні.

Питання підвищення заробітної плати працівників є пріоритетним в діяльності профспілок Дніпропетровщини, однак нинішня ситуація ускладнюється тим, що сторонами Генеральної угоди, укладеної у серпні минулого року, й досі не визначено розмір тарифної ставки робітника І розряду в небюджетній сфері на 2017 рік, що значно ускладнює ефективність колективно-договірного регулювання цього питання на усіх рівнях, вносить непорозуміння в організацію системи оплати праці, гальмує укладення колективних договорів та внесення змін до діючих.

Рішення уряду про підвищення мінімальної заробітної плати до розміру 3200 грн. не вплинуло на зростання заробітних плат у промисловій сфері. Урядові звіти про значні темпи зростання середньої заробітної плати не мають під собою реальної основи, оскільки більшість працівників отримують заробітну плату нижче середньої по Україні, а статистичне зростання відбувається за рахунок високооплачуваних категорій робітників. Це свідчить про подальше значне розшарування суспільства на надбагатих та жебраків.

В таких умовах уряд має знайти конструктивні рішення щодо виправлення цінової політики та ситуації, що склалася.

Для реалізації зазначеного президія Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок вимагає від уряду:

1. Відновити державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування.

2. Розробити та впровадити механізм соціального захисту найбільш вразливих категорій громадян при нестримному зростанні цін на споживчі товари і послуги.

3. Подати до Верховної Ради України законопроект щодо зміни порогу індексації грошових доходів з 103 відсотків до 101 відсотка.

4. Прискорити запровадження реформування оплати праці в Україні, розглянути та підтримати напрацьований профспілками проект Основних напрямів та етапів її проведення.

5. Зажадати від Антимонопольного комітету України провести масштабні перевірки в регіонах щодо обґрунтованості підвищення цін на продукти харчування».

Заяву дніпропетровських профспілок було розміщено на сайтах облпрофцентру та Федерації профспілок України, в інших засобах масової інформації. Вона мала широкий громадський резонанс. На адресу уряду в середині серпня надійшло ще кілька аналогічних звернень з різних регіонів країни. Зокрема, від Червоноградської міської ради (Львівська обл.).

28 серпня 2017 р. з Кабінету Міністрів України за підписом першого віце-прем’єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі С. Кубіва на адресу облпрофцентру надійшла відповідь. В ній йдеться про те, що з метою реалізації Заяви перший віце-прем’єр-міністр України поставив завдання перед віце-прем’єр-міністром П.Розенком, главами Мінекономрозвитку, Мінагрополітики, Мінсоцполітики, Мінфіну, Антимонопольного комітету, Держпродспоживслужби, Державної регуляторної служби та Дніпропетровської обласної державної адміністрації ретельно опрацювати слушні пропозиції обласного профоб’єднання та у певний термін внести на розгляд уряду три варіанти пропозицій щодо створення ефективної системи цінової стабільності.

Надійшов відгук і з Федерації профспілок України. Федерація профспілок України, підтримуючи Заяву, наголошує, що відмінивши державне регулювання цін, урядом дійсно не запропоновано альтернатив, що є безумовним недоліком цього рішення. ФПУ неодноразово надсилала уряду пропозиції щодо можливих заходів для нейтралізації негативних наслідків зростання цін і тарифів на комунальні послуги, зокрема, щодо зменшення/скасування ПДВ на продукти харчування та житлово-комунальні послуги, перегляд вартості споживчого кошику, підняття прожиткового мінімуму, зменшення порогу індексації грошових доходів, реформування оплати праці тощо.

Федерацією профспілок України було підготовлено ініціативний профспілковий законопроект «Про внесення зміни до статті 16 Закону України «Про ціни і ціноутворення» щодо участі організацій громадянського суспільства у державному регулюванні цін, який внесено на розгляд Верховної Ради України (реєстр. № 2677).

Наразі, з метою більш якісного здійснення контролю за формуванням, встановленням та застосуванням цін і тарифів, було підписано Меморандум між Антимонопольним комітетом України, Міністерством аграрної політики та продовольства України і Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, який передбачає розмежування повноважень органів влади та способи їх взаємодії в межах компетенції у сферах ціноутворення та недобросовісної конкуренції на ринках споживчих товарів. Сторони висловили впевненість, що співпраця в рамках цього Меморандуму унеможливить спекуляції і маніпуляції з цінами на ринку продовольства.

Прес-центр Дніпропетровського облпрофоб’єднання