Направления работы:

  • перспектива развития Западного Донбасса - залог экономической безопасности Украины;
  • сохранение рабочих мест;
  • выполнение собственником обязательств коллективного договора, отраслевого тарифного и генерального соглашений;
  • достойная заработная плата людей труда и их социальная защищенность;
  • снижение уровня травматизма и профзаболеваний на шахтах;
  • развитие шахтерских городов - Павлограда, Терновки, Першотравенска.
 

Видео

Потребує підвищеної уваги профспілок PDFПечатьE-mail
Автор: Administrator   
01.08.2019 10:21


25 липня у Дніпропетровському Будинку профспілок відбувся організований президією облпрофоб’єднання семінар з питань посилення захисту права трудящих на безпечну працю та запровадження нового «Порядку розслідування нещасних випадків на виробництві». В його роботі взяли участь представники членських профорганізацій та фахівці з охорони праці підприємств.

 

Нагадаємо, що одним з найважливіших зараз напрямків внутрішньоспілкової роботи на травневій Раді ФПУ, а потім у затвердженій Федерацією «Дорожній карті» з реалізації її рішень було визначено запровадження системи безперервного навчання профспілкових працівників. І зокрема, з питань охорони праці.

Відкриваючи захід, голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль зазначив, що ситуація в цій сфері залишається дуже напруженою, і кількість травмованих, на жаль, не зменшується. Мають місце й випадки, коли роботодавці намагаються перекласти вину на самих постраждалих, й тому профспілковцям необхідно принципово підходити до розгляду таких випадків, забезпечивши об’єктивне розслідування та захист прав потерпілих.

На цьому ж зробила акцент і запрошена на семінар провідний фахівець з питань охорони праці ФПУ Діана Казакова. Вдосконалювати роботу профспілок у даному напрямку, за її словами, вимагають реалії сьогодення: нинішня невтішна ситуація з рівнем травматизму (за півріччя по країні – майже 2 тис. випадків, 207 загиблих працівників), постійна зміна законодавчих та нормативних документів з одночасним процесом їх адаптування до європейських стандартів та інші фактори.

Поінформувала Д.Казакова й про участь профспілок у розробці нового закону про безпеку і охорону праці. Тут теж є чимало аспектів, які вимагають підвищеної уваги профспілковців. До речі, вона відзначила, що Дніпропетровське облпрофоб’єднання вже опрацювало проект цього закону й надало до Федерації свої зауваження та пропозиції.

Під час заходу були обговорені основні положення нового «Порядку розслідування нещасних випадків на виробництві» з детальними коментарями фахівця ФПУ до кожного з них та відповідями на численні запитання слухачів. Були вони забезпечені й методичними матеріалами.

Під час семінару йшлося також про необхідність поліпшення ситуації з промисловою медициною та екологією, посилення взаємодії профспілок з державними контролюючими органами.

 

Прес-центр облпрофоб’єднання.

Фото В.Ковриги.