ВСЕУКРАЇНСЬКА НАРАДА ПРАЦІВНИКІВ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ПечатьE-mail
26.02.2020 14:07


Недолуга політика держави стосовно вугільної галузі України змусила шахтарів з усіх регіонів України зібратися в столиці для обговорення наявної кризової ситуації у вугільній промисловості України та накреслення плану дій щодо виборонення права на подальше існування вугільної галузі.

В даній нараді взяли участь Президент України Володимир Зеленський, Віце-прем'ер-міністр України Денис Шмигаль, Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель, генеральний директор компанії ДТЕК Максим Тимченко, губернатори вугільних регіонів та мери шахтарських міст, народні депутати України, роботодавці паливно-енергетичного комплексу України, керівники вугледобувних підприємств та представники Федерації профспілок України і представники профспілкових організацій галузевих профспілок усіх рівнів.

На даний захід прибули понад 400 делегатів трудових шахтарських колективів від Заходу до Сходу України підприємств всіх форм власності. Делегацію шахтарів Західного Донбасу очолив голова Дніпропетровської територіальної організації ППВП Сергій Юнак.

Шахтарі, доведені до відчаю протягом останніх років, проводили десятки разів блокування адміністративних будівель, перекривали автомобільні шляхи, голодували, не піднімалися після трудових змін на поверхню, приїзджали до Києва. І вони вже не розуміють – що ж їм треба надалі ще зробити, щоб влада їх почула!

Ведучим на даному заході було обрано Героя України, заступника технічного директора ДП «Львівугілля» Сергія Руденка, який першим надав слово Герою України, доктору технічних наук, професору, заступнику голови Комітету по енергетиці Організації Об’єднаних Націй Борису Грядущому, який подякував від імені шахтарів Президентові України за особисту участь в даному заході. У своєму виступі він озвучив найбільш важливі на його погляд шахтарські проблеми, на які необхідно звернути увагу керівництва Держави, а також зробив історичний екскурс у розвиток і становлення вугільної галузі на Україні.

Від шахтарів Західного Донбасу на нараді виступив Герой України, начальник дільниці по видобутку вугілля шахти «Самарська» ШУ «Тернівське» Сергій Лазуренко.

Перед учасниками шахтарської наради виступив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко, який розповів про поточну роботу компанії та її плани на майбутнє, а також запропонував допомогу у трансформації вугільної галузі.

Виступ міністра енергетики і захисту довкілля Олексія Оржеля був сприйнятий негативними вигуками. Тим самим шахтарі висловили своє ставлення до тієї політики міністра Оржеля, яку він проводить у вугільній галузі, особливо після його слів, що він не є Міністром вугільної промисловості України.

Всі виступаючі на нараді представники шахтарських колективів висловлювали своє незадоволення роботою профільного міністерства щодо вжиття невідкладних заходів по вирішенню нагальних питань галузі. Це, перш за все, виплата поточної заробітної плати та погашення наявних боргів з неї, яка станом на цей час становить понад 1,1 млрд. грн., припинення імпорту вугілля та електроенергії з-за кордону, здійснення відповідних розрахунків за відвантажену вугільну продукцію та ряд інших питань.

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов у своєму виступі наголосив на тому, що реформування вугільної галузі повинні здійснювати професіонали галузі. Також голова Профспілки наголосив про необхідність створення Державного комітету по вугільній галузі при Кабінеті Міністрів України. Стосовно виплати заробітної плати та погашення боргів з неї профспілковий лідер запропонував застосувати практику минулих років по перерозподілу бюджетних коштів з IV на I квартал поточного року, тим самим знизити соціальну напругу в трудових колективах. Віктор Турманов підкреслив , що на цю нараду за участю Президента шахтарі покладають велику надію.

Заслухавши всіх виступаючих, слово взяв Президент України. «Важливо було нам почути вас, але, я думаю, не менш важливіше буде вам почути нас!» - сказав Президент.

У своєму виступі глава держави надав доручення міністру Оржелю протягом двох місяців (березень-квітень) закрити всі борги з виплати заробітної плати перед шахтарями, а вже потім говорити про реформи і в найкоротший термін провести кадровий аудит всіх державних вугільних підприємств. Стосовно імпорту електроенергії та вугілля з-за кордону Президент наголосив, що спочатку необхідно використовувати свою електроенергію та вугілля, а потім - тільки у разі відсутності видобутку необхідної марки вугілля в Україні, можливо розглядати питання імпорту його з-за кордону. В іншому випадку ні про який імпорт не може бути мови.

Стосовно трансформації вугільної галузі Президент наголосив, що жодна шахта не може бути закрита без повного фінансового розрахунку з шахтарями та надання їм нових робочих місць.

Після завершення виступу Президента ведучий наради Герой України Руденко від імені всіх шахтарів подякував Президенту України та вручив Звернення Всеукраїнського зібрання працівників вугільної промисловості України, в якому окреслені всі нагальні шахтарські питання.