Звернення ПечатьE-mail
10.01.2020 15:21

Спільного представницького органу об’єднань профспілок

до людей праці та членів профспілок!

Україна як ніколи за часів своєї незалежності знаходиться на межі руйнації як правової та соціальної держави!

Влада, вдаючись до маніпуляцій та введення в оману суспільство, впроваджує лібералізацію трудового законодавства і хоче в угоду інтересам олігархічного бізнесу та багатонаціональних корпорацій впровадити в Україні рабську працю для свого народу, знешкодити профспілки, як єдину правозахисну громадську організацію!

 

Напередодні новорічних свят Урядом України та народними депутатами України від Політичної партії "СЛУГА НАРОДУ" зареєстровано у Верховній Раді України проекти законів «Про працю» (реєстр. № 2708), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. № 2681), «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав для звільнення» (реєстр. № 2584) та деякі інші.

Під гаслами ніби то забезпечення балансу інтересів працівників і роботодавців, залучення інвестицій і, так званого, впорядкування діяльності професійних спілок, в порушення норм Конституції України та основоположних міжнародних актів, ратифікованих Україною, владою пропонується:

  • звільнення працівників без будь-яких підстав за бажанням роботодавця і без вихідної допомоги (ст. 35 проекту № 2708);
  • наділення роботодавця необмеженими правами на звільнення працівника у зв’язку з порушенням ним трудового договору (ст. 36 проекту № 2708);
  • скасувати державну гарантію мінімальної заробітної плати на рівні не нижче прожиткового мінімуму, а також встановлення посадових окладів (ставки) на рівні 50% від мінімальної заробітної плати (ст. 65, ст. 67 проекту № 2708);
  • впровадження надурочної роботи без обмежень на законодавчому рівні та скорочення доплати за неї в 5 разів (ст. 48, ст.71 проекту № 2708);
  • впровадження трудових договорів з нефіксованим робочим часом (ст. 22 проекту № 2708).

Тим самим запроваджується рабська праця, за якої працівник позбавляється прав захищатися до звільнення проти висунутих роботодавцем звинувачень та на профспілковий захист при звільненні.

З метою реалізації владних намірів відбувається позбавлення прав і гарантій діяльності профспілок, як нібито рудименту індустріальної економіки.

У разі прийняття законопроекту № 2681 передбачається:

  • позбавити профспілки повноважень сторони соціального діалогу щодо узгоджувальних процедур проектів законів та інших нормативно-правових актів у сфері трудових та соціально-економічних відносин;
  • обмежити у правах на створення та законну діяльність первинних організацій на підприємствах, скасувати фінансування культурно-масової, фізкультурно-оздоровчої роботи; .
  • позбавити існуючих законних гарантій профспілкових активістів.

Влада ігнорує закони. Із початку формування Кабінету Міністрів України здійснюється порушення законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про соціальний діалог», Регламенту Кабінету Міністрів України та Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019-2021 роки. Узгоджувальні процедури" зі Спільним представницьким органом репрезентативних об’єднань профспілок щодо проекту Закону України «Про працю» були порушені урядовою стороною. Законопроект був надісланий 28.12.2019 його розробником за півтори години до засідання Уряду, яким його схвалено без урахування позиції профспілок.

Доленосні законодавчі акти, що стосуються трудових, соціальних прав громадян, вносяться кулуарно, без своєчасного оприлюднення та широкого обговорення. Складається враження, що правляча влада України - прагне повернути в країні феодальний лад. У ньому можна буде безкарно розпоряджатися як ресурсами, так і життям людей. Не викликає сумніву, що на наступному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (10 або 15 січня п.р.) буде прийняте рішення про недоцільність включення до порядку денного сесії проектів Трудового кодексу України (реєстр №№ 2410 та 2410-1), підтриманих профспілками, та натомість пролобіювано прийняття Верховною Радою України проекту Закону України «Про працю» (реєстр. № 2708) за скороченою процедурою.

Олігархат просуває закони, які вигідні тільки йому, і блокує будь-які ініціативи, здатні обмежити його прибутки. Про це свідчить, наприклад, небажання прийняти закон про прогресивну шкалу оподаткування. Адже платити більше в державну казну наша як стара, так і нова бізнес-еліта не бажає. Запланована велика та мала приватизація державних підприємств призведе до масових вивільнень працівник і ще більш масштабної трудової міграції.

Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, який представляє 7 мільйонів працівників, заявляє рішучий протест у зв’язку з тим, що Верховна Рада України, за нинішній склад якої голосувала переважна більшість працівників, продовжує обслуговувати інтереси капіталу.

Закликаємо усіх працівників, членів професійних спілок та небайдужих громадян України продемонструвати в будь-якій формі в рамках існуючого законодавства, що ми не дозволимо порушувати наші конституційні права, принижували нашу гідність, позбавити наших дітей майбутнього. Хай не сподіваються на те, що "народ промовчить". Всьому на світі є межа і не варто її переходити!

Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні найближчим часом скликає всеукраїнське профспілкове віче щодо оцінки викликів і загроз, ‘які постали, та визначення форм активної боротьби за права людини праці.

Григорій ОСОВИЙ,

Голова Федерації профспілок України

 

Михайло ВОЛИНЕЦЬ,

Голова Конфедерація вільних профспілок України

 

Вадим БУБНЯК,

Голова Федерації профспілок транспортників України

 

Анатолій ШИРОКОВ,

Голова Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок

 

Анатолій ОНИЩУК,

Голова Об'єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність»