Лист до Прем'єр-міністра України ГРОЙСМАНА В.Б. ПечатьE-mail
26.09.2018 12:41

Про збереження для шахтарів колишніх умов призначення пенсії на пільгових умовах

Шановний Володимире Борисовичу!

У трудових колективах шахтоуправлінь з видобутку вугілля ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» виникла напружена обстановка через неправомірні дії Пенсійного Фонду України, яка виявилася у відмові шахтарям приймати документи на достроковий вихід шахтарів на пільгову пенсію незалежно від віку на підставі діючих в Україні до сьогоднішнього дня Роз'яснень Міністерства соціального забезпечення України від 20 січня 1992р. №8 «Про порядок врахування трудового стажу, що дає право на пенсію незалежно від віку працівникам, безпосередньо зайнятим повний робочий день на роботах, передбачених статтею 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (копію надаємо).

Протягом 26 років по теперішній час, при виході на пенсію на пільгових умовах незалежно від віку, згідно з чинним законодавством по пенсійному забезпеченню шахтарів і з урахуванням введеної нової статті 114 в Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р. №1058, а також відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017р. №2148-VIII шахтарі провідних професій, зазначених в статті 114, мали право на коригування пільгового пенсійного стажу, необхідного на достроковий пільговий вихід на пенсію.

Однак, Пенсійним Фондом України листом від 19.04.2018р. №14011/ 02-12 (надаємо) і листом Міністерства соцполітики України від 26.06.2018р. №12281/0/2-18/21 (надаємо) зупинена дія Роз'яснення Мінсоцзабезпечення України від 20.01.1992г. №8, не маючи на це законодавчої бази, так як офіційного рішення Уряду щодо скасування пільг шахтарям і Порядку обліку трудового стажу, який дає право на достроковий вихід незалежно від віку - немає.

Зміна нумерації статей Законів України з 14 статті Закону України № 1931- XII «Про пенсійне забезпечення» від 1991р. на частину 3 статті 114 Закону України №1058 «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» не змінило умов і порядок призначення пільгових пенсій.

Пунктом 5 Постанови Верховної Ради України від 06.12.1991р. №1931-XII було дано право Міністерству соцзабезпечення давати Роз'яснення щодо порядку застосування статті Закону України «Про пенсійне забезпечення», на підставі чого діє в Україні Роз'яснення №8 від 20.01.1992р. щодо обчислення пільгового стажу шахтарям з урахуванням коригування підземного стажу для працівників основних професій на роботах з повним робочим днем під землею. За 1 рік роботи додавалося 3 місяці підземного стажу.

Згідно розділу II Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 17.11.2005р. №3108-IV пункт 5 Постанови Верховної Ради України «Про введення в дію Закону України «Про пенсійне забезпечення», втратив свою силу, а це значить що після цієї дати рекомендації та Роз'яснення Міністерства соцполітики України з питань пенсійного забезпечення видаватися не мають законодавчого права.

Тому, можна стверджувати, що лист Мінсоцполітики України від 26.06.2018р. №12281/0/2-18/21 і лист Пенсійного Фонду України від 19.04.2018р. №14011/02-12, які погіршують права шахтарів на пільгове пенсійне забезпечення які порушили ст.22 Конституції України, носять неправомірний характер і приймати їх до виконання немає підстав.

Тільки Законом України та Постановою Кабінету Міністрів України можуть змінити дії нормативних актів, що регламентують права та пільги шахтарів.


Шановний Володимире Борисовичу!

У серпні 2018 р. Ви відвідали шахтарський регіон Західного Донбасу, де зустрілися з трудовим колективом шахтоуправління ім.Героїв космосу і переконалися в самовідданій праці підземних робітників з видобутку вугілля ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», які працюють на благо енергетичної Незалежності нашої України.

НЕ ДОЗВОЛЬТЕ чиновницьким апаратам Мінсоцполітики та Пенсійного Фонду України зневіритися шахтарів в справедливу владу і гарантію дій законодавства України.

З метою збереження стабільної обстановки в містах Західного Донбасу - Павлограді, Тернівці, Першотравенську та безперебійної роботи шахтоуправлінь та філій ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», просимо Вашого розпорядження зберегти для шахтарів колишні умови призначення пенсії на пільгових умовах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» №1788-XII і Роз'яснення Мінсоцзабезпечення України №8 від 20.01.1992р. «Про порядок врахування трудового стажу, що дає право на пенсію, незалежно від віку працівникам, безпосередньо зайнятим повний робочий день на роботах, передбачених статтей 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення», яким представлялося право коригування підземного стажу роботи для виходу на пільгову пенсію працівникам, занятих на підземних роботах повний робочий день, незалежно від віку, а саме:

- за кожен 1 повний рік роботи гірникам очисного забою, прохідникам, забійникам на відбійних молотках, машиністам гірничих виїмкових машин - зараховувати в підземний стаж - 3 місяці.

Сподіваємося на розуміння.

 

Від трудових колективів шахт ЗахідногоДонбасу,

С.І.ЮНАК,

Голова Дніпропетровської територіальної

організації Профспілки працівників

вугільної промисловості України