Інформаційна робота не відповідає вимогам часу ПечатьE-mail
29.03.2018 11:00

22 березня відбувся пленум Міжгалузевої ради Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, на якому було розглянуто питання про стан інформаційно-пропагандистської роботи та завдання щодо її посилення. Відзначена ефективна робота в цьому напрямку Дніпропетровської територіальної організації ПРУП.

Як зазначив у своїй доповіді голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль, на фоні нинішнього посилення наростання протиріч між працею та капіталом, загострення ситуації в трудових колективах через недостатній рівень оплати праці людей в умовах різкого зростання цін та інфляції саме життя вимагає активізації захисних функцій профспілок, розширення поля їх гласності із застосуванням як традиційних засобів, так і новітніх інформаційних технологій та інших засобів впливу на свідомість людей. Але вести боротьбу за уми людей сьогодні, в умовах значного інформаційного тиску на профспілки з боку підвладних олігархам засобів масової інформації, – дуже й дуже непросто.

Особливо це проявляється під час масових акцій профспілок, коли на них виливається потік брехні, і суспільству нав’язується спотворена інформація про їхню діяльність. Про стиль роботи деяких ЗМІ,зокрема, красномовно свідчать дані моніторингу 8 провідних українських телеканалів за січень цього року, який виявив 192 сюжети з порушенням загально прийнятих стандартів об’єктивності та достовірності. Саме так – через фейки, прямі підтасовки формується зараз свідомість  громадян, яких таким чином фактично обмежують у праві отримання чесної інформації. Що ж цьому можемо протиставити? Тільки наступальну, грамотну і новаторську інформаційну політику та активну контрпропаганду!

Так, наприклад, як це постійно роблять терком профспілки вугільників, обкоми профспілок – металургів і гірників, працівників культури, освіти і науки – зокрема, під час недавньої акції протесту дніпровських освітян перед міськрадою проти скорочень працівників. Освітяни знайшли переконливі аргументи для залучення уваги ЗМІ до цієї проблеми – і в результаті вийшли дуже змістовні сюжети на кількох центральних і місцевих телеканалах, а також статті в газетах та на ряді місцевих інтернет-сайтів. Масовість і резонансність цієї акції були також забезпечені й завдяки використанню соціальних мереж, які стають зараз найважливішим засобом комунікації.

З метою кращого інформування членів профспілок, зазначив В.Дубіль, увійшло в практику роботи проведення днів облпрофоб’єднання на місцях (останнім часом вони відбулися в Павлограді, Марганці, Жовтих Водах, Кам'янському, Покрові).

Багато років в облпрофцентрі реалізується Концепція інформаційно-пропагандистської діяльності, в рамках якої вже 29 років випускається щотижнева газета «Позиция» та видання «Голос отраслевого профсоюза», діють прес-центр, інтернет-сайт, створено інформаційний стенд в Будинку профспілок.  Стан цієї роботи неодноразово розглядався на засіданнях президії профоб’єднання. Чимала робота з розширення гласності проводиться і цілим рядом галузевих облпрофорганізацій.

З метою популяризації роботи та підвищення іміджу мотивації профчленства ведеться робота по відновленню історії профспілкового руху Придніпров'я і України в цілому, яка проводиться президією облпрофцентру та його членськими організаціями протягом вже багатьох років. Результатом цієї роботи стали: підготовка книг про історію профспілок металургів і гірників, вугільників, медиків, хіміків, комунальників, освітян, працівників АПК, машиноприладобудівників і десятків документальних нарисів, відкриття стенду в Будинку профспілок з портретами всіх колишніх керівників облпрофцентру, проведення численних акцій до ювілеїв профоб’єднання і галузевих організацій, відкриття виставок в заводських музеях. Чудову традицію, наприклад, започаткували на Брянці, вручаючи в урочистій обстановці в заводському народному музеї молодим металургам їхній перший профспілковий квиток.

Тільки останнім часом відзначалися 110-річчя профспілок Придніпров'я і створення профорганізації легендарної Брянки, 95-річчя профспілки медиків, 70-річчя профорганізації Південмашу та інші. Це дуже важливий напрямок роботи, який потрібно продовжувати, бо тільки той, хто знає і цінує свою історію, підтримує традиції попередніх поколінь, – може бути переконаним борцем за профспілкові ідеали.

Підготовлені по цій тематиці матеріали регулярно з'являються на сторінках газети «Позиция», яка протягом останніх п'яти років поспіль стає лауреатом і переможцем престижних конкурсів, що проводяться обласною організацією Національної спілки журналістів України.

Відзначалась на пленумі і активна робота прес-центру Федерації профспілок України, редакції газети «Профспілкові вісті».

В той же час йшлося в доповіді й про причини неповного використання існуючих у профспілок інформресурсів, пасивність у цій роботі деяких профорганізацій. Все це призводить до негативних наслідків, падіння престижу профспілок та зниження активності їхніх членів.

Поліпшенню роботи в цій важливій сфері буде сприяти прийняття Стратегії інформаційної діяльності ФПУ, яку презентував керівник прес-центру Федерації Ю.Робота.

В обговоренні доповіді взяли участь керівник постійної комісії Міжгалузевої ради облпрофоб’єднання з питань інформаційної та оргроботи, голова обкому профспілки працівників культури Анатолій Яловий, голова обкому профспілки освітян Галина Бєлікова, голова профкому ПАТ «Євраз Баглійкокс»Лариса Завацька, головний редактор газети «Позиция» Марина Ковтун та її колега – заступник головного редактора газети «Голос шахтаря» Дніпропетровського теркому профспілки вугільників Володимир Акулов.

У постанові з розглянутого питання намічені конкретні заходи з вдосконалення інформаційно-пропагандистської роботи облпрофобєднання, а також йдеться про підтримку проекту Стратегії інформдіяльності ФПУ.

В.Коврига,

зав. прес-центром Дніпропетровського облпрофоб’єднання